luni, 5 aprilie 2010

Anemie


Anemie

Anemia (gr."fara sange") este o boala produsa de scaderea numarului de globule rosii din sange sau modificarea lor (forma, marime, incarcare cu hemoglobina etc.) . Deoarece hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce la hipoplexie (lipsa de oxigen) in organe.

Tipuri de anemie

Dupa origine, anemiile sunt de mai multe tipuri (aprox.400):

prin pierdere de sange
prin distrugerea globulelor rosii
prin lipsa de fier (anemie feriptiva)
prin insuficienta medulara etc.
Persoanele care sufera de anemie pot aparea ca fiind palide si slabite, acuza stari de ameteala, lesin, pot simti ca nu mai pot respira.
Aparitia anemiei este mai crescuta la femei decat in cazul barbatilor, datorita pierderii lunare de sange prin menstruatie.

Cand suferim de anemie?

Pentru ca boala sa fie diagnosticata drept anemie, numarul globulelor rosii trebuie sa fie sub 4,8 milioane/microlitru la barbati si 4,5 milioane/microlitru la femei, cantitatile normale fiind de 5,4 miloane/microlitru la barbati si 4,8 milioane/microlitru la femei.

Anemia si tratamentele naturiste

Anemiile cauzate de hemoragii sau deficit alimentar pot beneficia, pe langa tratamentul medicului, si de unele remedii naturiste.

Alimente indicate: carne, ficat de vitel, galbenus de ou, grau incoltit, paine integrala, cereale, spanac, patrunjel, varza, sfecla rosei, sparanghel, hrean, macris, rosii, morcovi, praz, masline, ciuperci, mere, pere, cirese, struguri, nuci.

Alimente care trebuiesc consumate zilnic (unul sau doua/zi):

- sfecla (50-100g)
- morcovi (100-150g)
- varza cruda (200g)
- spanac crud (100g)
- patrunjel (20g)
- urzici crude (50g)
- sparanghel (50g)

Pentru uz intern se pot folosi:
Infuzie din 20 g frunze de nuc (Juglandis folium) la 1 l de apa; se consuma cate 3 cani/zi, inainte de masa.
Infuzie de 30 g de inflorescente de coada soricelului (Millefolli flos) la 1 l de apa; se consuma 3 cani/zi.
Infuzie din o lingura de urzici oparita cu 250 ml apa; se consuma 3-4 cani/zi; cura dureaza 30 de zile.
Decoct din o lingura planta de coada calului (Equisetum arvense) la 250 ml apa; se consuma cald, cate 2-3 cani/zi, inainte de masa.
Decoct de 50 g (seminte, radacini, frunze) de patrunjel la 1 litru de apa; se consuma cate 2-3/zi inainte de masa.
Cura cu 2 linguri de miere /zi pentru adulti si 1 lingurita/zi pentru copii.
Cura cu polen si pastura, 10-15 g/ zi pentru adulti si 5-10 g/zi pentru copii.

Vin de roinita (Melissa officinalis)
Se fierb 3-5 minute 20 g flori si frunze intr-un litru de vin alb, apoi se lasa la racit; se filtreaza, consumandu-se cate un pahar mic inainte de masa.

Vin de flori de salcam (Robina pseudacacia)
Infuzie din 20 g flori oparite cu 1 l de vin rosu; se consuma 1-2 cani/zi.
!!! Vinurile prezentate mai sus nu sunt recomandate copiilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu