
Anorexia (Lipsa poftei de mancare)
Anorexia (gr. anorexia= lipsa poftei de mancare) poate fi intalnita la orice varsta:
la sugari, din cauza unr greseli alimentare, subnutritie, iesirea dintilor etc.;
la copii cu rahitism, anemie, boli infectioase etc.;
la adulti, cu ocazia unor boli febrile, boli de rinichi, cancer, tuberculoza, etc.
Exista si o anorexie nervoasa, ea fiind provocata de oboseala sau unele traume psihice. Persoanele care sufera de anorexia nervoasa isi limiteaza greutatea corpului prin abtinerea voluntara indelungata de a se hrani sau prin abuz de purgative, diuretice. Boala afecteaza mai ales tinerele adolescente, insa 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin.
Masuri:
- indepartarea cauzelor amintite mai sus;
- combaterea sedentarismului;
- servirea mesei in conditii igienice, intr-un ambiant placut;
- prezentarea mancarii cat mai atragator cu putinta;
- psihoterapie individuala, terapie de familie (in cazul anorexiei nervoase).
Recomandari nutritive:
Alimentatia sa fie cat mai diversificata, intotdeauna tinandu-se seama si de preferintele subiectului.
Sunt indicate : ceapa, usturoiul, telina, lamaia, cresonul, morcovii, rosiile, mararul (toate acestea consumandu-se proaspete) ; sucul de coacaze (cate un pahar dimineata pe nemancate si unul inainte de masa de pranz); macrisul fiert (30 g la 1 l de apa); polenul (3-4 lingurite/zi).
Recomandari fitoterapeutice:
Infuzie de maghiran (1 lingurita la 250 ml apa), de 3 ori/zi.
Decoct aperitiv din : frunze si radacina de patlagina, coaja de salcie, radacina de leustean, radacina de marar (cate 10 g din fiecare); se fierb intr-un litru de apa, timp de 5 min. si se consuma filtrat si indulcit, cate 2-3 cani/zi.
Vin aperitiv de frunze de nuc (un pumn de frunze se pune la macerat, timp de o saptamana, intr-un litru de vin rosu; se consuma indulcit, cate o cana inaintea meselor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu