Boala serului
Boala serului este un complex de fenomene instalate la 7-14, maximum 21 de zile dupa seroterapie (antitetanica, antidifterica, antirabica etc)
Sindromul de tip boala serului poate fi provocat prin acelasi lant patologenic de numerosi factori ca medicamente (penicilice, sulfamide) , veninuri de sarpe si insecte, unele alimente. Clasic, simptomele apar la 7-14 zile dupa contactul sensibilizant si se datoresc formarii de complexe imune intre antigenul introdus si anticorpi circulanti din grupa IgG si IgM, complexe care activeaza factorii complementului.
Brutalitatea acestei reactii se caracterizeaza prin fenomene zgomotoase ca febra, aetralgii, tumefactii musculare, revarsate lichidiene pe seroase, urticarie, adenopatii, atingere renala etc.
Tratamentul curativ consta in recunoasterea si indepartarea alergenului, antihistaminice, adrenalina, efedrina pentru diminuarea fenomenelor cutanate.
Prevenirea simptomelor se face prin :evitarea principalelor medicamente sensibilizante, a seroterapiei mai ales la atopici, purificarea si concentrarea serurilor.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu