luni, 5 aprilie 2010
Conjunctivita
Conjunctivita
Conjunctivita- inflamatia mucoasei care acopera fata interna a pleoapelor si cea anterioara a globilor oculari. Ea este produsa de bacterii sau virusuri, praf, vant, fum, radiatii solare, agenti chimici fiind factori favorizanti. Conjunctivita se mai manifesta prin usturimi si mancarimi la ochi, senzatie de corp strain, roseata, lacrimare, vedere incetosata, sensibilate crescuta la lumina, aparitia unor secretii (apoase, mucoase, purulente). Pentru prevenirea conjunctivitei, persoanelor expuse vantului, prafului sau luminii puternice li se recomanda sa poarte ochelari de protectie (cu lentila colorata). La aparitia unuia dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical oftalmologic, pentru a determina tipul acesteia.
Tipuri
Conjunctivita bacteriana cauzata de bacterii (Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae); se trateaza de regula cu antibiotice sub forma de picaturi oculare, unguente sau pastile.
Conjunctivita alergica se intalneste indeosebi in unele perioade ale anului, in care agentii patogeni sunt mai prezenti in aer (praf, vant, polen, radiatii solare etc).
Conjunctivita virala - infectie oculare determinata de virusurile gripale si paragripale. Se vindeca intr-o saptamana, maxim doua si nu raspund la antibiotice.
Conjunctivita iritanta - cauzata de agentii chimici prezenti in exces in apa (nivel ridicat de clor) sau sapun.
Recomandari
- bolnavii de conjunctivita vor avea prosop, perna si batista individuale;
- ochiul sanatos nu va fi atins cu batista sau vata folosita la cel bolnav, sau cu mainile murdare;
- folosirea de catre o persoana sanatoasa a prosopului, batistei sau pernei bolnavului de conjunctivita, este interzisa;
- se interzice frecarea ochiului bolnav (cu mana sau batista);
- pe ochiul bolnav nu se va aplica bandaj (mai ales daca vorbim despre conjuctivita infectioasa), deoarece el favorizeaza stagnarea secretiei si amplifica complicatiile locale;
- purtarea ochelarilor (de protectie, de soare);
- evitarea utilizarii de produse cosmetice (indeosebi in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta) pentru a nu intarzia vindecarea;
- inlocuirea produselor cosmetice dupa vindecarea conjunctivitei, deoarece pot fi contaminate;
- folosirea in comun a cosmeticele de ochi cu alte persoane, este interzisa;
- folosirea corecta a lentilelor de contact sau chiar renuntarea la acestea daca va creeaza o senzatie de disconfort;
- evitarea apei cu un continut ridicat de clor (piscine etc.).
Tratament (adjuvant) naturist
- comprese locale cu apa rece simpla, dupa ca a fost fiarta;
- comprese reci cu decoct de musetel (15g flori la 1 litru de apa); se foloseste dupa ce au fost fierte sifiltrate.
- spalari locale cu decoct de musetel;
- spalari locale cu infuzie din flori de albastrele (o lingura la o cana de apa).
- spalari locale cu infuzie din flori de coada soricelului, flori de albastrele, flori de galbenele (o lingura din amestec la o cana).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu