luni, 5 aprilie 2010

Gastrita


Gastrita

Gastrita este o boala ce consta in inflamarea mucoasei stomacului (gr.gaster= stomac), manifestata prin dureri abdominale, balonari, greturi, varsaturi. Ea este de doua tipuri: acuta si cronica.

1. GASTRITA ACUTA
Poate fi produsa de: alimente alterate sau contaminate cu microbi, bauturi alcoolice concentrate, unele medicamente (aspirina, sulfamide, antibiotice), substante toxice etc.
Se recomanda :
- repaus la pat si suprimarea factorilor amintiti mai sus;

DIETOTERAPIE

In primele 24 de ore: ceaiuri caldute, mai ales de menta, supe de zarzavat strecurate (2-3 litri in 24 de ore). In urmatoarele zile vor fi introduse progresiv : supe de gris, de orez, paste fainoase, biscuiti, paine alba prajita, piure de cartofi, piure de legume, carne slaba tocata etc. Alimentatia normala va fi reluata dupa 5-7 zile.

FITOTERAPIE

Cura cu infuzie din unguras (Marrubium vulgare) , o lingurita la o cana de apa, lasat la macerat o noapte si incalzit usor a doua zi, consumandu-se cate 3 cani pe zi).

2. GASTRITA CRONICA

Cauzele ei sunt: tratamentul incorect al gastritei acute,alimentele condimentate sau iritante, mancarurile fierbinti, mesele la ore neregulate, masticatie insuficienta a alimentelor, bauturile alcoolice, fumatul, unele medicamente (salicilati, fenilbutazona), substantele toxice etc.
Bolnavii de gastrita cronica acuza: arsuri in capu1 pieptului, rigaieli, greata, pofta de mancare etc.
In unele cazuri gastrita cronica este asociata unui ulcer sau cancer de stomac.

Se recomanda :
- indepartarea cauzelor amintite.

DIETOTERAPIE (este in functie de forma gastritei: hipo- sau hiperacida)

Gastrita cronica hipoacida

Alimente permise: carne de vita slaba, carne de vitel/gaina/pui, peste slab, branza de vaci, unt proaspat, ulei crud, supe de carne degresate, sosuri de carne, sosuri de rosii, paste fainoase, paine prajita, piure de cartofi, fulgi de ovaz, legume fierte (spanac, urzici, dovlecei, conopida, morcovi), mere, pere, prune, caise etc.

Alimente interzise: paine neagra sau proaspata, lapte simplu, cartofi prajiti, zarzavaturi crude si bogate in celuloza, fructe crude, mezeluri, conserve de carne, carne de porc/oaie/rata, peste gras, slanina, marmelada, hrean, mustar, ceapa, usturoi, muraturi etc.

Gastrita cronica hiperacida
Acelasi regim ca al ulcerului gastric in faza de acalmie, care trebuie respectat 3-5 ani.

FITOTERAPIE
Pentru gastritele cronice incipiente
Uz intern:
- infuzie de : flori de salcim (2 lingurite la o cana de apa), 2 cani pe zi, intre mese ; frunze de zmeur (o linugurita la o cana de apa), 2-3 cani pe zi ; radacina de tataneasa (1-2 linguri la o cana de apa), 2-3 cani pe zi; sunatoare (1-2 lingurite la o cana de apa), o jumatate de cana intre mese ;
- ceai gastric.
Pentru gastritele cronice cu spasme:
- infuzie de: busuioc (20 g la 1 litru de apa, infuzat 15 minute), o cana dupa mese; maghiran (30 g flori si frunze la 1 litru de apa, infuzat 10 minute), o cana intre mese.

Pentru calmarea durerilor
- decoct de: menta (o lingurita la o cana de apa), 3 cani pe zi ; tei (15-30 g la 1 litru de apa), 2-4 cani pe zi; melisa (o lingurita din varful florilor la o cana de apa), 3 cani pe zi.

Uz extern:
- cataplasme pe abdomen cu fan cald ;
- comprese pe abdomen cu : apa calda (schimbate la fiecare 10 minute) sau cu apa calda si putin otet.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu