luni, 5 aprilie 2010

Importanta vitaminelor, sarurilor minerale si fibrelor intr-o dieta

Importanta vitaminelor, sarurilor minerale si fibrelor intr-o dieta

Principiile alimentare necesare organismului sunt pe langa proteine, glucide, lipide si vitaminele, sarurile minerale, oligoelementele, fibrele alimentare, apa.


SARURILE MINERALE sunt furnizate prin ratia alimentara de proteine, lipide si glucide si sare de bucatarie. Surse importante de saruri minerale sunt fructele, legumele, carnea, ouale. Mentionam rolul unora din elementele minerale:

Potasiul ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, restabilind echilibrul acido bazic; compenseaza aciditatea alimentatiei, imbogatind rezervele alcaline ale organismului.

Legumele, verdeturile si fructele, in special cruditatile sunt cele mai bogate in potasiu. Lipsa accentuata de potasiu duce la tulburari ca: oboseala fizica si intelectuala, scaderea rezistentei organismului etc.

Sodiul determina retinerea apei in tesuturi.

Fierul constituie o parte componenta a hemoglobinei din hematii si intra in compozitia fermentilor. Lipsa sau diminuarea cantitatii de fier necesara organismului duce la anemie. Organismul mentine o concentratie caracteristica fiecarui element esential. Microelementele - precum le arata si numele - sunt prezente in organism in cantitati foarte mici, dar lipsa lor sau insuficienta lor duce la aparitia unor boli.

Ingerarea unor ape minerale in cantitati de supradozare si la intamplare poate dauna sanatatii.

VITAMINELE sunt asigurate prin ratia normala echilibrata in proteine, lipide si glucide.


FIBRELE ALIMENTARE - substante balast de tipul celulozei, necesare pentru a usura formarea si eliminarea bolului fecal, sunt introduse in organism prin legume, fructe crude sau cereale nerafinate.
Necesarul de fibre alimentare, in general,ar fi de 20-30 g/zi. Prezentam cantitatea de fibre alimentare pe 100 g la unele produse alimentare :

- merele 1,42 g
- perele 2,44 g
- cartofii 2,51 g
- varza 2,8 g
- painea neagra 5,11 g
- mazarea 6 g
- taratele 4,4 g

APA - nevoile hidrice sunt intre 2500-3000 ml/zi. Trebuie mentinut un echilibru hidric intre apa introdusa si cea eliminata din organism.


De retinut:

Alimentatia noastra, in general, trebuie sa cuprinda elemente din toate grupele de produse, cu exceptia cazurilor cind ne sunt impuse unele restrictii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu