luni, 5 aprilie 2010

Leurda (Allium ursinum)


Leurda (Allium ursinum)

Planta de la care se folosesc frunzele, care pot fi recoltate in lunile aprilie-mai si bulbii ce au ca si perioade propice de recoltare sfarsitul verii si toamna. Acestia din urma pot fi folositi ca si usturoiul, leurda continand in esenta proprietatile usturoiului, doar ca are o capacitate detoxifianta mult mai mare.
De asemenea si frunzele se pot intrebuinta cu succes la salate, in supe si sosuri.
Denumire populara: leoarda, leorda, aliu, aliu-de-iunie, ai-de-padure, aiuti etc.

ACTIUNE: detoxifianta, calmanta.

INDICATII
Se utilizeaza pentru:

- detoxifierea organismului, eliminarea viermilor intestinali,combaterea balonarilor si colicilor
Infuzie din o lingurita frunze maruntite si oparite cu 250 ml apa; se consuma 1-2 cani/zi.
- prevenirea arteriosclerozei
Tinctura de leurda
Frunzele sau bulbii de leurda se taie marunt se introduc intr-o sticla pana aproape de gat, se adauga alcool si se lasa la macerat 14 zile aproape de o sursa de lumina sau caldura. Este recomandat a se consuma cate 10-15 picaturi de tinctura combinate cu putina apa, de 4 ori/zi.
- purificarea rinichilior
Se folosesc frunzele in stare proaspata.

De retinut:
Frunzele isi pierd proprietatile depurative, de aceea trebuiesc utilizate proaspete si nu in stare uscata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu