luni, 5 aprilie 2010

Macesul


Macesul

Macesul este un fruct fals al unor specii ce au denumirea oficiala Rosa canina, Rosa pendulina, Rosa rugosa, etc. si se recolteaza in lunile august-octombrie.
Denumire populara: trandafir-salbatic, cacadar etc.


ACTIUNE: vitaminizanta (vitamina A, C, P), astringenta, diuretica.
100 de grame de fruct contine 2000 mg de vitamina C. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri etc.

INDICATII
Se recomanda in:
- tratarea avitominozei (A si C)
Infuzie din o lingura de macese oparita cu 250 ml apa.
- tratarea avitominozei, calculozei renale, entercolitei
Decoct din 2 linguri de macese zdrobite, adaugate in 500 ml apa cand incepe sa dea in clocot si se fierbe 10 min. ;se consuma 2 cani/zi in 2 reprize.
- tratarea afectiunilor vasculare, litiazei biliare
Infuzie din 2 linguri de macese oparite cu 500 ml apa; se consuma cate 2 cani/zi.
energizarea si vitaminizarea organismului
Macerat din 100 g macese , 1 l de apa rece la care se adauga 100 g zahar; se lasa peste noapte consumandu-se apoi cate 2-3 cani/zi.
- tratarea litiazei renale, dischineziei biliare
Infuzie din o lingura de macese oparita cu 250 ml apa; se consuma 2 cani/zi.
- tratarea inflamatiilor cailor urinare, bolilor de rinichi
Infuzie din 2 linguri de macese oparite cu 500 ml apa; se consuma cate 2 cani/zi, in cure de lunga durata.

De retinut!
Pentru prepararea fructelor de macese nu este indicata folosirea vaselor metalice (metalele descompun vitamina C).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu