Orzul
Orzul este o planta anuala, cu tulpini inalte de 80-130cm, fructe liniare, mai late ca graul, cu limbul ondulat si spic lung, format din 4-6 randuri de boabe. Se cultiva ca furaj si pentru industrie.
In industria alimentara, boabele de orz au o larga utilizare in fabricarea berii, spirtului, dextrinei, glucozei precum si pentru arpacas sau surogat de cafea.
Constituentii principali: hordenina, maltina, saruri de calciu, vitaminele A, B, C; maltul contine in plus enzime si cantitati mai mari de vitamine.
Proprietati si indicatii:
- emolient – in afectiunile plmonare, tuberculoza, bronsite cronice;
- tonic general al sistemului nervos;
- antidiareic – in enterite, diaree, dizenterie;
- hipertensor – in hipotensiune datorita calitatilor vasoconstrictoare;
- stari febrile, sub forma de decoct;
- antiinflamator – maladii inflamatorii ale cailor urinare, befrita, cistita.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu