luni, 5 aprilie 2010

Ridurile. Cauze si tratamente antirid


Ridurile. Cauze si tratamente antirid

Sub pielea obrazului se gasesc numerosi muschi mici, denumiti muschii mimicii sau muschii pielosi. Ultima denumire se datoreaza faptului ca unul din cele doua capete ale acestora este fixat de piele. Prin contractia lor se formeaza o cuta, orientata perpendicular pe directia tractiunii. Dupa incetarea contractiei pielea revina la pozitia initiala datorita elasticitatii proprii si a tendoanelor muschiului.
Contractia acestor muschi, sub influenta sistemului nervos, permite si exteriorizarea starilor psihice: veselie, tristete, suparare etc.

Cu varsta pielea isi pierde din elasticitate si nu mai poate reveni la pozitia initiala, ramanand pliata, ceea ce are drept urmare aparitia ridurilor.

Ridurile pot fi impartite in:

> riduri de plisare (incretire)- cum sunt pliurile de la nas la buze, pliurile gatului si ale fruntii
> riduri de lasare - cum sunt ridurile "laba gastii" - care se pot ameliora prin tratament.
Nu trebuie omis ca un rid adanc, indiferent de cauza care la generat, poate fi atenuat, dar nu inlaturat definitiv. De aceea, in acest caz mai mult ca in altele, masurile de prevenire se impun neaparat, ele costituind cel mai important tratament al ridurilor.

Prevenirea formarii ridurilor trebuie sa inceapa din adolescenta, mai ales daca pielea este sensibila, deshidratata, uscata, deoarece nuami in felul acesta aparitia lor va fi intarziata cat mai mult posibil.
Toti dorim sa ne conservam aspectul tineresc dar pentru aceasta nu trebuie sa comitem greseli ca, de pilda, aplicarea unor tratamente necorespunzatoare.
Teama de a imbatrani prea repede, teama de riduri, devine pentru unele femei o obsesie chiar daca primul rid pe care-l observam nu este decat un rid de expresie.
Produsele folosite joaca un rol important, de aceea cu riscul de a ne repeta, insistam asupra faptului ca nu orice produs ni se potriveste chiar daca este de cea mai buna calitate. Alegerea acestora trebuie facuta in functie de caracteristicile tenului fiecaruia, tinand seama ca, printre altele, un produs destinat unui ten gras poate cauza multe neajunsuri unui ten uscat.

Cauze care contribue la aparitia ridurilor
Cauzele care pot genera aparitia ridurilor sunt multiple. Vom trece in revista cateva pe care le consideram mai importante si pe care este bine sa incercam sa le evitam.

1. Contractarea exagerata, inutila, repetata a muschilor fetei duce in timp la formarea ridurilor. Unele persoane nu pot discuta fara sa increteasca fruntea, sa se incrunte, sa clipeasca etc., ele fiind expuse la formarea precoce a ridurilor. Ridurile produse prin contracturile excesive ale muschilor fetei, deci prin exagerarea mimicii poarta denumirea de riduri de expresie.

2. Expunerile indelungate la soare face ca pielea sa se deshidrateze, sa se usuce, sa se cojeasca, devenind aspra si lipsita de suplete, ceea ce favorizeaza aparitia ridurilor.
Helioterapia prezinta avantaje numai atunci cand este facuta rational, in mod treptat, fara a depasi un anumit timp de expunere, incepand de la cateva minute si ajungand la maximum 2 ore. Din pacate, multe persoane, din dorinta de a se bronza rapid, uita aceste recomandari si isi expun obrazul neprotejat la soare toata ziua, fara pauze.

3. Lumina prea puternica face ca ochii sa se stranga, ceea ce duce cu timpul la formarea unor cute ("laba gastii"). Prevenirea lor se realizeaza usor, daca purtam ochelari de soare cu lentile de buna calitate.
Din acelasi motiv, persoanele mioape sau presbite nu trebuie sa neglijeze folosirea ochelarilor de vedere prescrisi de medicul oftalmolog.


4. Curele de slabire; daca slabirea are loc intr-un timp scurt, ea este urmata de aparitia ridurilor. Aceasta se explica prin faptul ca grasimea reprezinta un dublu suport, plastic si estetic, pentru piele, ea dand fetei si corpului rotunjimile estetice caracteristice mai ales sexului feminin. Daca grasimea subcutanata dispare in urma unei slabiri excesive, dispare si suportul care mentine netezirea pielii. Deosebit de important este faptul ca grasimea incepe sa dispara mai intai tocmai acolo unde prezenta este mai necesara. Adica la nivelul fetei, gatului si mai tarziu in rest.
Daca totusi din motive de obezitate suntem nevoiti sa ne micsoram greutatea, aceasta o vom face treptat, sub controlul medical, deoarece pielea lipsita in mod rapid si nerational de suportul ei, grasimea, se va deplasa formand cute intocmai ca o manusa prea larga, ceea ce ii imprima un aspect batrancios.

5. Tulburarile nervoase ale glandelor cu secretie interna si ale tubului digestiv pot cauza aparitia precoce a ridurilor. Se stie ca intre corp si starea sufleteasca exista o stransa legatura interdependenta.

6. Stilul de viata neechilibrat. Consumul exagerat de bauturi alcoolice, cafea si tutun, insomnia, nerespectarea orelor absolut necesare pentru odihna, excesele de tot felul si in general o viata neglijenta duc la formarea cearcanelor, apoi la aparitia ridurilor pe pleoape, care dau figurii un apect obosit, cutele din jurul ochilor devenind din ce in ce mai adanci.

7. Lipsa de ingrijire sau o ingrijire prost inteleasa a tenului. Persoanele cu un ten uscat se rideaza de timpuriu din pricina lipsei stratului protector de sebum.
Folosirea pe un ten uscat a produselor cosmetice destinate ingrijirii tenului gras duce implicit la formarea ridurilor. De aceea, daca avem tenul uscat, vom evita sa folosim pentru ingrijirea lui sapunul, apa calda, demachiantele care contin alcool, lotiunile astringente, glicerina si lotiunile degresante.

Machiajul poate duce la aparitia ridurilor?

Daca este de buna calitate si adecvat pielii respective, machiajul are in afara scopului estetic si un rol protector al pielii, contribuind la intarzierea aparitiei ridurilor.
Desigur, abuzul de cosmetice poate duce printre altele la pierderea tonicitatii tesuturilor si la consecintele acestei pierderi. Este deci foarte important ca pielea sa respire in timpul noptii, o curatire riguroasa inainte de culcare fiind astfel imperios necesara.

Tratamente naturiste contra ridurilor

In primul rand trebuie conservata tonicitatea pielii. In acest scop se va lotiona obrazul dimineata si seara cu solutii tonice sau se va pulveriza cu ape florale ori cu apa minerala.
Pleoapele si regiunea din jurul gurii vor fi masate cu creme hranitoare, iar pielea va fi protejata impotriva intemperiilor cu creme ecran .

Lotiuni antirid
suc de lamaie, un varf de cutit acid benzoic si 10 g nux vomica;
apa de roze 100 ml, sulfat de aluminiu 2 g, laptele de migdale 25 g;
20 de petale de mac salbatic se infuzeaza in 250 ml apa clocotita timp de 15 min.Se strecoara.

Creme antirid
ceara alba 15 g, suc din bulb de crin 30 g, miere de albine 7 g, apa de roze 6 ml. Se topesc pe baia de apa, se tritureaza pana la racire;
vitamina A o fiola, vitamina E 30% o fiola, vitamina F 30 picaturi, crema grasa 50 g.

Masti antirid
Mastile sunt extrem de indicate pentru atenuarea ridurilor. Unele actioneaza datorita substantelor nutritive pe care le contin, altele datorita substantelor astringente, altele prin netezirea pielii.
50 g miere de albine cu laptisor de matca se amesteca cu sucul unei jumatati de lamaie;
1 g alaun amestecat cu 25 g ulei de masline si caolin;
2 linguri faina de secara, cu ulei de masline si laptisor de matca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu