luni, 5 aprilie 2010

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectiile alimentare sunt boli diareice acute, care apar sporadic sau in epidemii, in urma consumului de alimente intens contaminate cu variate bacterii si toxinele acestora, fiind caracterizate printr-o simptomatologie de gastro-enterocolita , cu debut brusc, dramatic, febra si fenomene toxice generale.

Toxiinfectiile alimentare sunt tot boli diareice acute, dar care au unele particularitati importante:
- sunt legate de consumul unui aliment care contine bacterii si toxinele acestora in cantitati considerabile, printr-o multiplicare a acestora, in acel aliment, favorizata de o conservara in conditii murdare si de caldura
- simptomele de boala diareica sunt foarte intense, cu stare de rau general, colaps vascular, cefalee, diaree intensa cu deshidratare, colici abdominale
- bolile apar la mai multe persoane care au consumat alimentul contaminat

Agentii infectiosi sunt:salmonelele, stafilococi, variati bacili cu habitat intestinali. Alimentele care sunt cel mai frecvent expuse infectarii sunt: carnea si produsele din carne, pestele, ouale, laptele si produsele lactate .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu