luni, 5 aprilie 2010
Ulcer gastroduodenal
Ulcer gastroduodenal
Simptomul principal al acestei boli este durerea. Caracterele difera, insa, in functie de localizarea ulcerului. In ulcerul gastric (gr.gaster=stomac) durerea este localizata in capul pieptului si survine la 30-60 de minute dupa masa, iar in ulcerul duodenal (prima portiune a intesinului subtire, care masoara 12 grosimi de deget; abrev. lat. duodenum digitorum = douasprezece), la 2-4 ore. Bolnavii de ulcer mai acuza : greata, arsuri retrosternale, varsaturi, sughit etc.
Crizele dureroase survin mai ales primavara si toamna, dar si in restul anotimpurilor, ca urmare a unor greseli alimentare. Ulcerul netratat produce complicatii grave: hemoragii, perforatii, stenoza pilorica etc.
SE RECOMANDA:
- program de munca si odihna respectat cu strictete ;
- suprimarea tutunului si bauturilor alcoolice;
- evitarea stresurilor.
DIETOTERAPIE
1.In faza acuta (foarte dureroasa):
- lapte (1,5-2 litri pe zi, cate 150-200 ml la 2-3 ore); ceai cu lapte ; lapte cu smantana; lapte cu ou crud si putin zahar.
2.In faza acuta (mai putin dureroasa):
- la alimentele de mai sus se mai adauga : gris, taitei, cartofi (toate fierte), supe de fainoase, biscuiti, sucuri de fructe dulci.
3.In faza sub acuta (dupa 5-10 zile de la episodul acut):
- alimentele de mai sus plus : paine alba, unt(putin),oua, pireuri de legume sau zarzavaturi, supe de cereale, fainoase, budinci, sufleuri, urda, cas, carne slaba (vaca, vitel, pasare, peste) la gratar, compoturi de fructe dulci, peltea de fructe dulci.
4.In faza de acalmiee (nedureroasa)
Alimente permise:
- lapte, sucuri de fructe dulci sau de legume, paine alba uscata sau prajita, orez fiert, cartofi pireu, fulgi de ovaz, legume fierte, fructe dulci coapte, carne slaba (vitel, pui, gaina, salau, stiuca), oua fierte moi, urda, unt proaspat, ulei crud, smantana proaspata, biscuiti etc.
Mesele vor fi luate la ore fixe, de 4-5 ori pe zi, cu mestecarea alimentelor cat mai bine inainte de inghitire. Acest regim va fi respectat inca 3-4 ani dupa vindecarea ulcerului (clinic si radiologic), in acelasi timp renuntandu-se definitiv la fumat si la bauturile alcoolice.
Alimente-medicament (contribue la cicatrizarea ulcerului) : varza, chefir, cartofi, morcovi si propolis
- chefir, pana la 1-1 1/2 litru pe zi, timp de doua luni;
- varza alba cruda sub forma de suc proaspat:o jumatate de pahar de trei ori pe zi, cu 30-40 de minute inaintea meselor principale sau un pahar cu 15 minute inaintea mesei de pranz timp de o luna, primavara si toamna ;
- suc de varza + suc de morcovi cruzi (cite o jumatate de pahar din fiecare) cu 15 minute inaintea meselor principale, timp de o luna;
- cartofi cruzi sub forma de suc proaspat: o jumatate de pahar cu 15 minuie inaintea micului dejun si pranzului sau o jumatate de pahar, de 4 ori pe zi (amestecat cu miere, o lingurita,si cateva picaturi de zeama de lamaie) - in ambele cazuri timp de o luna;
- morcovi cruzi sub forma de suc proaspat; cate o jumatate de pahar cu 15 minute inaintea meselor principale, timp de o luna.
Aceste sucuri pot fi folosite si unul dupa altul, dupa cum urmeaza :
- in ziua intai : o jumatate de pahar de suc proaspat de varza la fiecare ora;
- in ziua a doua : o jumatate de pahar de suc proaspat de morcovi la fiecare ora;
- in ziua a treia : o jumatate de pahar de suc proaspat de cartofi la fiecare ora.
Din ziua a patra, alimentatia va fi reluata progresiv cu alimentele permise (amintite mai sus).
In acest timp, consumul de lapte batut si de iaurt este contraindicat.
Pentru cicatrizarea ulcerului se mai poate folosi tinctura de propolis 20%, 40 picaturi dimineata pe nemancate, puse intr-o cana de lapte.
Oul de prepelita, crud sau fiert (moale) contribuie de asemenea, la ameliorarea ulcerului gastroduodenal.
Alimente interzise:
- supe de carne, ciorbele, iaurtul, laptele batut, muraturi, bors, otet, visine, carne grasa, vanat, afumaturi, carne de oaie, de miel, slanina, oua tari, fasole, linte, mazare, gulii, alune, prajituri de cofetarie, cozonac, gogosi, paine calda, paine neagra, cafea, ceai, piper, ardei, hrean, mustar, usturoi, ceapa, bauturi alcoolice,ciocolata, dulceata, inghetata, alimente prajite. De asemenea vor mai fi excluse alimente pe care bolnavul nu le tolereaza.
FITOTERAPIE (pentru cicatrizarea ulcerului) recomandata numai in faza nedureroasa, de totala acalmie :
Uz intern:
- decoct de : radacina de tataneasa (Radix Symphyti) (1-2 linguri la o cana de apa), 2-3 cani pe zi ; coada soricelului (Herba Millefolli) (o lingura la o cana de apa), 1-2 cani pe zi ;
- infuzie de: frunze de plamanarica (Folium Pulmonariae) (o lingura la o cana de apa), 2-3 cani pe zi; sunatoare (Herba Hyperici) (1-2 lingurite la o cana), 1-2 cani pe zi; flori de musetel (Flores Chamomillae) (6 capete la o cana de apa), 2-3 cani pe zi, pe nemancate.
Uz extern (pentru ameliorarea durerilor):
- cataplasme cu varza proaspata pe abdomen;
- comprese calde pe abdomen cu decoct: de flori de paducel; frunze de salvie; frunze si flori de rostopasca (un pumn la 1 litru de apa);
- bai de maini si picioare cu unul din decocturile mentionate mai sus.
HIDROTERAPIE
Pentru ulcerul cu hematemeza :
- punga cu gheata pe abdomen;
Pentru ameliorarea durerilor :
- compresa cu apa calda pe spate si alta rece pe frunte;
- baie calda la picioare.
REFLEXOTERAPIE
- masajul energic al mainilor si picioarelor in urmatoarele zone: stomac, duoden, plex solar;
- presiuni energice cu unghia pe primele trei degete de la maini (mare, aratator si mijlociu), insistandu-se la baza lor ;
- presiuni cu coada lingurii in centrul limbii cateva minute (pentru calmarea durerilor).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu