luni, 5 aprilie 2010
Acizii grasi Omega-6
Acizii grasi Omega-6
Omega-6 (derivat al acidului linoleic) este un tip de grasimi polinesaturate, ce are efecte fiziologice favorabile servind la ameliorarea inflamatiei artritei reumatoide si a simptomelor premenstruale, de obicei daca interactioneaza cu Omega 3.
Sunt grasimi esentiale polinesaturate ce nu pot fi produse de organism, astfel ca trebuiesc obtinute prin intermediul alimentelor.
In domeniul alimentatiei si al sanatatii cardiovasculare, omega-6 a avut, pana in ianuarie 2009, o "imagine proasta" si, prin urmare, s-a recomandat o reducere a consumului. Cu toate acestea, American Heart Association a publicat o analiza a mai mult de doua duzini de studii controlate si probe observationale care vizeaza legatura dintre Omega-6 si riscul de boli cardiovasculare.
Concluzia sa este ca, consumul de cel putin 5-10% din energia totala de la acizii grasi omega 6 reduce riscul de boli cardiovasculare, in comparatie cu cantitati mai mici. Studiul merge mai departe si spune ca reducerea aportului de Omega-6 la niveluri mai scazute poate creste riscul de boli cardiovasculare, si nu contribue la diminuarea acestuia, asa cum s-ar fi crezut.
Pe scurt, American Heart Association recomanda o doza de Omega-6 de cel putin 5-10% din consumul total de energie, sau mai concret spus, intre 12 si 22 grame pe zi, in functie de varsta, sex precum si nivelul de activitate fizica.
Functiile acizilor grasi Omega-6
- formarea membranelor celulare
- formarea de hormoni
- buna functionare a sistemului imunitar
- formarea adecvata a retinei
- functionarea neuronilor si a transmisiilor chimice.
Surse naturale de Omega-6
Acizii grasi Omega-6 se pot obtine din multe alimente vegetale si animale, desi uleiurile vegetale sunt principala sursa (ulei de floarea-soarelui, soia, susan, palmier, si altele pe baza de seminte de Limba mielului, Ciubotica-cucului si coacaze negre. De asemenea ca si surse importante de Omega-6 sunt fructele uscate, semintele de floarea-soarelui, cereale integrale, legume, arahide, margarina, maioneza, struguri, carnea de pui si cea de porc.
Este foarte simplu sa obtineti cantitatile recomandate de omega-6, cu alimente obisnuite.
Daca alegeti alimentele de mai jos puteti atinge fara dificultate recomandarile dietetice:
- o mana de nuci si migdale (6,2 g de omega-6)
- o mana de alune (3,2 g de omega-6)
- o portie de branza (5 g de omega-6)
- 100 g cotlet de porc (2,2 g de omega-6)
- 100 g de sardine (2,6 g de omega-6)
- o lingura de margarina (2 g omega-6)
- o lingura de ulei de floarea-soarelui (2 g de omega-6)
Beneficii si indicatii ai acizior grasi Omega-6
Boli cardiovasculare: acizii grasi omega-6 pot ajuta in combaterea colesterolului si trigliceridelor. Acest lucru determina o circulatie mai buna a sangelui si previne diferite boli cardiovasculare.
Caderea parului: sunt foarte eficienti in cazul in care aportul de fier, zinc si alte elemente nutritive nu functioneaza.
Boli inflamatorii: pot fi de mare ajutor in caz de boli ca artrita reumatoida, deoarece reduc nivelul de prostaglandine care sunt responsabile pentru multe procese inflamatorii.
Diabetul: acizi grasi Omega-6 ajuta la stabilizarea nivelului de insulina.
Probleme ale pielii: acizi grasi Omega-6 sunt foarte eficienti in tratarea problemelor de piele cum ar fi eczeme, dermatite atopice si, in general, aproape toate problemele de piele care se manifesta prin uscaciune extrema.
Dezechilibre hormonale la femei: una dintre cele mai studiate si testate este utilizarea acestora pentru a calma sindromul premenstrual. Acizii grasi Omega-6 amelioreaza toate simptomele si disconfortul asociat cu ovulatia si menstruatia (balonare, greata, probleme ale pielii, dureri ovariene, dureri ale sanilor, depresie, iritabilitate, nervozitate, anxietate, dureri de cap, migrenelor, chisturi ovariene, noduli, sensibilitate la san, etc.), cu conditia ca acestea sunt doar simptome asociate cu schimbarile hormonale, care tind sa dispara pentru a reveni cu menstruatia urmatoare sau la ovulatie.
Cum se utilizeaza acizii grasi Omega-6?
In mod normal alimentele mai sus mentionate au un aport suficient de Omega 6,insa daca necesitam o cantitate mai mare pentru combaterea unor boli sau simptome acestia se pot folosi sub forma de ulei. In farmacii se gasesc capsule de ulei de Ciubotica cucului. De asemenea putem folosi in mod direct ulei de nuci, susan, Limba mielului si Ciubotica cucului. Dozarea se face in functie de fiecare caz in parte, de aceea este indicat intotdeauna sfatul unui specialist.
Stiati ca...?
Este foarte important ca aceste uleiuri pe baza de acizi grasi Omega 6, sa se utilizeze impreuna cu vitamina E, pentru a evita oxidarea acestora si pentru a le creste eficienta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu