luni, 5 aprilie 2010

Oboseala

Oboseala

Oboseala- starea de slabiciune generala cauzata de eforturi fizice sau intelectuale. Daca efortul se prelungeste si persoana respectiva nu a profitat de odihna necesara, apar durerile de cap si cele musculare, incetinirea reflexelor si micsorarea randamentului. Daca starea de epuizare se repeta, va genera alta mai grava, surmenajul.
De regula oboseala dispare dupa un somn bun, daca nu este cauzata de boli de ficat, de rinichi sau psihice, cat si a cancerului si tuberculozei.

Recomandari
- respectati programul de munca si odihna;
- practicarea unui sport adecvat, mers pe jos sau cu bicicleta;
- eliminarea fumatului, energizantelor, a bauturilor alcoolice si a cafelei;
- consumul laptisorului de matca, 50g pe zi; se administreaza sub limba;
- administrarea iodului de catre organism prin consumul de peste oceanic;
- asimilarea fierului din cereale nedecorticate, legume uscate (in special linte), radacini de partunjel, ridiche, ciuperci, urzici, spanac.

Alimente cu rol de medicament:
- ceapa, usturoi, morcovi, hrean, cimbru, sfecla rosie, cartofi, varza, spanac, telina, lapte, mere, struguri, caise;
- suc din 3 morcovi, o lamaie, o varza mica, cateva fire de patrunjel; se consuma dimineata pe o perioda de cateva saptamani.
- suc de mere, 50 g in fiecare dimineata;
- suc de morcovi sau sfecla rosie, 100g pe zi; pot fi indulcit cu miere.
- cura cu ceapa, consumata la salata sau alte mancaruri;
- decoct de ceapa (3 cepe taiate marunt si fierte 15 min. intr-un litru de apa), consumandu-se cate 2 cani pe zi;

Tratament naturist oboseala

Infuzie de busuioc (o lingura la o cana de apa), se bea cate o cana dupa fiecare masa.
Infuzie de sulfina (o lingura la o cana de apa), o cana dupa fiecare masa, pentru oboseli ale ficatului.
Decoct de hrean (se fierbe 5 min., 30g de radacina intr-un litru de apa), o cana dupa fiecare masa.

Bai generale calde cu decot de cimbrisor (80g la 2 litri de apa).
Bai cu decot de flori de tei (3 pumni la 3 litri de apa).
Bai cu decoct de frunze de pin (3 pumni la 3 litri de apa).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu