
Ceaiul negru
Numit de chinezi ceai rosu (Hongcha), acest tip de ceai este obtinut lasand frunzele de ceai sa se oxideze complet, timp de 2-4 saptamani.
Frunzele sunt lasate pentru inceput la uscat cel mult 18 ore in ladite de lemn, apoi sunt rulate si intinse in incaperi umede si reci. Culoarea neagra a ceaiului este data tocmai de acest procedeu.
Ceaiul negru isi pastreaza aroma mai bine si timp mai indelungat decat ceaiul verde; iar infuzia are culoare rosiatica cu gust mai intens decat al ceaiurilor mai putin oxidate.
Informatii nutritionale
Caracteristica nutritionala cea mai importanta a ceaiului negru este nivelul teinei mult mai ridicat decat la alte ceaiuri.
Acesta este foarte bogat in minerale, cum ar fi calciu, crom, magneziu, mangan, fier, zinc, fosfor, potasiu, aluminiu si fluor.
O cana de ceai negru ne ofera cateva sute de miligrame de flavonoide (un tip de antioxidant, prezent , de asemenea, in fructe si legume).
Proprietatile ceaiului negru
Sistemul cardiovascular este unul dintre cei mai mari beneficiatori datorita efectului antioxidant al acestor flavonoide, deoarece:
Ceaiul negru imbunatateste capacitatea de dilatare si contractie a vaselor de sange, care, conform studiilor efectuate, poate reduce riscul de infarct miocardic. Acest lucru este, de asemenea, benefic pentru acei indivizi predispusi la dilatarea vaselor de sange.
Faciliteaza neoxidarea colesterolului "bun" si impiedica formarea de placi care sunt responsabile pentru multe accidente cardiovasculare.
Ceaiul negru contine un aport de Fluor, care ajuta la prevenirea cariilor dentare.
La nivel extern, ceaiul negru,mai este folosit in cazurile de conjunctivita sau ochi obositi . Acesta poate reduce, de asemenea, pungile de sub ochi(cercanele), aplicandu-se sub forma de comprese reci.
Continutul de proteine poate alunga oboseala, durerile de cap si cefaleea atunci cand acestea se datoreaza epuizarii.
Recomandare
Nu consumati ceai negru imediat dupa mese, deoarece continutul sau de teina poate interfera cu absorbtia fierului din alimente, asteptati 2 ore.
Masuri de precautie ceai negru
Continutul de teina nu este recomandat copiilor, persoanelor cu nervozitate sau insomnie.
Ceai negru nu este recomandat in cazurile de gastrita si ulceratii, deoarece se poate declansa productia de suc gastric.
Stiati ca ...?
Odata pregatit, ceaiul negru ar trebui lasat la infuzat timp de cel putin 5 minute, pentru ca (in afara de faptul ca, in mod evident este prea cald) aceasta este durata potrivita pentru a-si "lua" beneficele flavonoide.
Cateva cani pe zi (nu este indicat de consumat seara), sunt suficiente pentru a se observa efectele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu