luni, 5 aprilie 2010

Celulita


Celulita

Hipodermul, stratul cel mai profund al pielii, este format dintr-o retea de fibre elastice laxe, care circumscriu spatii alveolare umplute cu o substanta grasoasa, dispusa in ciorchini, mai mult sau mai putin bogata in apa si un corp zaharat, glicogelul.
Hipertrofia acestor alveole determina "celulita".

Celulita reprezinta deci inflamatii ale tesutului celular subcutanat sau din jurul unor organe; ea poate aparea ca o afectiune frecventa, ca urmare a eliminarii defectuoase a toxinelor din unele parti ale organismului, ceea ce determina ingrosarea tesutului conjunctiv, depozitarea toxinelor si incetinirea circulatiei sanguine. Celulita este definita ca imbolnavirea unei celule, intrucat afecteaza tesutul celular, in general a celui subcutanat.

Cauzele care determina aparitia celulitei
Cauze de ordin digestiv: tulburari in functia intestinala si deficiente hepatice care pot determina o autointoxicatie influentata de o constipatie cronica si datorita supraincarcarii cu grasimi, glicogen, sare si apa a celulelor adipoase din tesutul subcutanat. Alimentatia neechilibrata face ca celulita sa apara in special la persoanele obeze.

Tulburari ale glandelor endocrine deosebit de Importante fiind ovarul si glanda suprarenala care prin foliculina si respectiv aldosteron, joaca un rol important in retinerea apei si a sarii.

Dezechilibrul hormonal ovarian (hiperfoliculinemia) explica predilectia acestor boli la femei.

Tulburari ale sistemului nervos (un soc emotional sau afectiv); unele tulburari psihice pot avea un aport hotarator in aparitia si mentinerea celulitei sau obezitatii, fara ca bolnavul respectiv sa faca abuzuri alimentare.

Imbracamintea necorespunzatoare- prea stramta-(impiedica circulatia sanguina).

Formele diferite ale celulitei

Celulita poate fi superficiala sau profunda.
Celulita superficiala se prezinta sub forma difuza sau nodulara.
Forma difuza e ca o aglomerare anormala, difuza a tesutului adipos de sub pielea umerilor, a regiunii lombare si la radacina membrelor, uneori dureroasa la presiune.
Forma nodulara se prezinta ca noduri groase subcutanate, tari, sensibile, la pipait, deci, usor decelabil prin palpare, cand se simt sub piele induratii cu un contur neregulat, de dimansiuni variabile.
Celulita profunda se localizeaza la ceafa, coapse (fata externa si interna), solduri si abdomen, glezne, genunchi, brate, torace, pe lungimea coloanei vertebrale si in regiunea lombara.

De ce este necesara cunoasterea formelor de celulita?

Pe de o parte, pentru ca unele dureri de cap foarte persistente se pot datora unei celulite a cefei (cocoasa de bizon). Pe de alta parte, intrucat orice persoana poate avea una din formele de celulita, se impune ca la aparitia unor aspecte clinice sa se prezinte la medic pentru precizarea diagnosticului si aplicarea tratamentului adecvat.


Evolutia si stadiile celulitei
De obicei, se localizeaza in jumatatea inferioara a corpului-obezitate tipic feminina-indiferent daca suntem slabe sau nu.

1.La inceput are loc o vasodilatatie a vaselor din jurul celulelor grase ale tesutului conjunctiv, pe fata interna a genunchiului, pe fata externa a coapsei si pe fese.

2.Mai tarziu, boala se intinde, ajungand la obezitate celulitica. In faza mai avansata, are loc o inundare a fascicolelor componente, cu o perseverenta care duce la inflamatia cronica si fibroasa a tesutului subcutanat. Se formeaza numerosi noduli. Prinzand o portiune a pielii cu tesut profund- intre degetal mare si aratator, facand o miscare de rulare a pielii si apasand, constatam ca pielea a capatat aspectul unei coji de porocala, a devenit matasoasa si lucioasa, semn ca celulita e deja instalata, indicandu-se, de asemenea, semne de insuficienta venoasa la membrele inferioare (varicozitati fine, placi albastrui sau violacee, varice) si vergeturi.

Combaterea celulitei prin masaj, sport si alimentatie sanatoasa
Depunerile anormale de grasime, imbibate cu apa si toxine, localizate in regiunile laterale sau dorsale ale bazinului, ale coapselor si gambelor, la ceafa, abdomen, in fata axilelor, deasupra labei piciorului etc. sunt tot atatea deformari inestetice si mai ales nedorite. Astfel ca, femeile, sunt interesate sa se debaraseze de aceste acumulari exagerate de grasimi, care prin deformarile provocate, le prejudiciaza nu numai estetica siluetei, dar au repercusiuni neplacute asupra sanatatii.

Metodele de tratare sunt variate, ele privesc in primul rand pe medicul specialist, care va stabili cauzele si forma afectiunii, indicand masurile profilactice si de tratament.

Masajul apare ca adjuvant a tratamentului medical. Se recomanda masajul manual in afara celui electric, executat de o persoana calificata sau chiar de bolnava (automasaj), avand ca eficacitate in special in forma superficiala nodulara. El va fi efectuat la inceput usor, crescand treptat in intensitate.

Masajul coapselor. Apucati pielea coapsei intre degetul mare si indexul fiecarei maini, descriind un fel de"S" cu acest pliu si framantati bine. Dupa 5 min se schimba piciorul apoi se reincepe; in total masajul va dura 20 min.

Masajul pulpelor. Apucati pielea intre degetul mare si index si masati usor pliul format de-a lungul pulpei. Dupa 5 min treceti la celelalt picior.

Masajul genunchilor. Cu aceleasi degete se apuca si se framanta pielea intai sub genunchi, apoi deasupra. Durata: 10 min pentru fiecare picior.

Masajul gleznelor. Se cuprinde glezna cu degetele ambelor maini, se framanta bine, apoi se urca spre pulpa.

De mentionat ca celulita netratata in faza incipienta va evolua, tesutul conjunctiv afectat transformandu-se in tesut fibros, afectiunea putand deveni astfel ireversibila. Ea trebuie individualizata intrucat fiecare persoana poate prezenta o anumita forma, cu sau fara obezitate.

Se pot folosi ca tratament, unele cataplasme, aplicate pe locurile respective si preparate din plante ca:decoct de iedera 20%, infuzie de cretusca 5%, infuzie de vita de vie 5%.


Alimentatie
Eliminarea toxinelor:
1 cana de ceai de soc, (ceai verde antiadipos)
sucul proaspat de la o lamaie;
2.Legume si fructe crude:
dimineata un suc de fructe proaspete (preferabil citrice) sau orice alte fructe. Fructele si legumele in stare cruda contin antioxidati care ajuta la ameliorarea problemelor provocate in organism de tutun, alcool si poluare
la pranz salata verde cu suc de lamaie si ulei de masline (cu castraveti, rosii, ceapa verde etc.)

Evitarea alimentelor ca:
mancarea gen fast-food
chipsuri, alune, fistic
sosuri si maioneze
alcool
carnea grasa si carnea tocata
mezeluri
cascaval , branza feta, branza topita
prajeli
sucuri dulci si acidulate
fainoase
conserve de orice tip

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu