luni, 5 aprilie 2010

Cistita


Cistita

Este inflamatia vezicii urinare. Ea se manifesta prin dureri in partea inferioara a abdomenului cu mictiuni frecvente si dureroase. Pe langa tratamentul medicului, unele remedii naturale sunt de un real folos.

Sfaturi de urmat:

evitarea factorilor favorizanti: frigul, umezeala, oboseala;
purtarea de imbracaminte adecvata in sezonul rece;
repaus la pat in perioada dureroasa;
tratamentul corect al constipatiei;
igiene corporala riguroasa.

Alimente interzise: carnati, salam, condimente, ceai, cafea, bauturi alcoolice.

Alimentele medicament: mere, lamai, propolis.

Pentru uz extern
Cataplasme cu praz fiert (cat mai calde) in partea inferioara a abdomenului.

Pentru uz intern
Infuzie din:
cozi de cires (8 g la un litru de apa, infuzat 10 minute), 500ml pe zi;
matase de porumb (30 g la un litru de apa), 5 cani pe zi;
flori de albastrele (o jumatate de ligurita la o cana de apa, o cana pe zi consumata in 2-3 reprize;
seminte de in ( o lingurita de seminte la o cana de apa), 2-3 cani pe zi;
frunze de anghinare (o lingura la 500 ml de apa), se va consuma toata cantitatea intr-o zi;
sunatoare (30g la un litru de apa), o cana inainte de fiecare masa;
marar (100 g la un litru de apa), 3 cani pe zi, intre mese;
fructe de ienupar ( o lingura la 250ml de apa), 3 cani pe zi;
coada soricelului (2 linguri de flori la 500 ml apa), se va consuma toata cantitatea intr-o singura zi.
muguri de pin (30-50g zdrobiti la un litru de apa), 3 cani pe zi
Decoct de:
sfecla (un pumn de bucati foarte mici, fierte intr-un litru de apa timp de 15 min.) , 3 cani pe zi;
codite de visin sau cires (o lingura la 1 litru de apa, fierte 5 min.), 1-2 litri pe zi;
frunze de merisor (2 lingurite la o cana de apa, fierte 2-3 min.), 2 cani pe zi;
patrunjel (100 g de radacina proaspata la 1 litru de apa), 3 cani pe zi, intre mese;
pastai de fasole (o lingurita la o cana de apa), 3 cani pe zi;

Pentru calmarea durerilor:
- bai calde de sezut cu apa simpla sau cu otet(2 linguri la un litru de apa), timp de 15-20 min.
- bai generale, calde (38 grade), cu apa simpla sau cu adaos de decot de paie de ovaz, coada soricelului;
- bai calde de picioare;
- clisme cu apa calduta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu