luni, 5 aprilie 2010

Colita


Colita

Este suferinta intestinului gros, a carui inflamatie provoaca unele dureri abdominale, uneori insotite de diaree sau constipatie.

Sfaturi

- mesele vor fi luate la ore fixe, de 5 ori pe zi, mestecand alimentele cat mai mult si mai bine, inainte de a fi inghitite;
- evitarea meselor copioase, masticatiei rapide si a emotiilor puternice;
- bautul lichidelor in timpul mesei este contraindicat;
- intre mese se vor consuma bauturi calde.

Colita de fermentatie

Alimente permise: carne de vaca, de pasare, de vitel, peste slab (fiert), oua fierte, branza de vaci, morcovi, dovlecei, spanac, sfecla rosie coapta, salata verde, fructe curatate de coaja, fructe coapte, compot, unt crud, ulei, cimbru, ceapa, suc de lamaie, iaurt, bors, cartofi(in cantitati reduse) etc.

Alimente interzise: legume si fructe uscate, paine neagra, carne de porc, de gasca, de rata, vanat, prajeli, mezeluri, branza fermentata sau foarte sarata, oua prajite, sosuri, inghetata, gogosi, miere, dulceata etc.

Colita de putrefactie


Alimente permise: paste fainoase, biscuiti, paine alba, supe de legume, ceai, oua moi, fulgi de ovaz, carne slaba, branzeturi nefermentate, branza de vaci, prajituri uscate, dovlecei, morcovi razaliti,sucuri de fructe si legume.

Alimente interzise: lapte, branzeturi fermentate, smantana, carne grasa (porc, gasca, rata), vanat, organe (rinichi, ficat), grasimi, ciuperci, rosii, ridichii, sfecla, ciocolata, bere, vin alb, tuica etc.

Alimente medicament: suc de varza smplu sau combinat cu suc de morcovi, cate un pahar intre mese, zilnic timp de cateva luni, cu pauze de cateva zile pe luna.

Tratament fitoterapeutic
Infuzie de :
- flori de musetel (1-2 lingurite la o cana de apa), o cana dupa mese;
- flori de coada soricelului (2 linguri la 500 ml apa), se consuma intreaga cantitate intr-o zi;
- sunatoare (o lingura la o cana de apa), 2-3 cani pe zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu