luni, 5 aprilie 2010
Constipatia
Constipatia
Constipatia- intarzierea tranzitului intestinal din cauza unor boli de ficat si intestine, a unor greseli de alimentatie si a sedentarismului.
In aceasta stare patologica, caracterizata prin intervale mari si neregulate intre emisiunile de materii fecale, o serie de plante pot avea efecte favorabile. In functie de doza, ele sunt laxative sau purgative.
In constipatia acuta se recomanda de obicei purgative saline (sulfat de sodiu sau sulfat de magneziu) sau purgative uleioase (ulei de ricin, ulei de parafina) sau clisme cu infuzii de plante medicinale in compozitia carora intra de regula Musetelul.
De regula constipatipatia cronica are la baza unele afectiuni grave cum ar fi tumori digestive, hemoroizi, diskinezii rectale, apendicita cronica sau chiar unele tulburari psihice, in toate aceste cazuri pe langa regimul igieno-dietetic si laxative vegetale se va tine seama de recomandarile medicului si de tratamentul prescris de acesta.
Recomandari
- tratamentul corect al suferintelor amintite care provoaca constipatia si combaterea sedentarismului;
- mers la toaleta la ore fixe, de preferat dimineata;
- evitarea sederii prelungite pe toaleta si a copiilor pe olita;
- evitarea laxativelor si purgativelor drastice;
- comprese calde pe abdomen;
- mers pe jos, jogging, mers cu bicicleta etc.
Alimente indicate: paine integrala, grau, porumb, secara (nedecorticate), iaurt, fructe (mere, pere, prune, cirese, portocale, struguri, castane), legume verzi sau uscate (morcovi, spanac, praz, ceapa, vinete, fasole, varza, patrunjel, cartofi, apa (cel putin 1,5 litri pe zi)
Alimente cu rol de medicament:
- ulei de masline (o lingurita, dimineata pe nemancate);
- prune uscate (sub forma de compot sau tinute in apa cateva ore), dimineata pe nemancate;
- tarate (3-5 linguri pe zi) puse lapte,supe etc.;
- smochine (4 bucati fierte in apa sau lapte, dimineata pe nemancate);
- polen (2 lingurite dimineata, una la pranz si una seara;
- miere (2-3 linguri pe zi);
- struguri (cure de 1-2 zile pe saptamana).
Tratament naturist constipatie
Decoct de coaja de crusin*, veche de cel putin un an (30g la 150ml apa), se fierbe la foc domol timp de 30 minute, apoi se lasa 6 ore. Ceaiul se consuma caldut seara inainte de culcare. Se poate consuma si dimineata pe nemancate, in cazul constipatiilor severe. In cure pe termen lung se va incepe cu doze mai mici, care vor creste in functie de efectul obtinut.
Este indicata folosirea coajei de crusin maximum 3 luni pe an.
Decoct de nalba mare (3g la o cana de apa, fierbere 15 min.), se va bea caldut, cate o cana dimineata si seara. Pentru un tratament de lunga durata se va incepe cu 60 ml, apoi 80 ml, 125 ml si in continuare cate 250 ml.
Infuzie de volbura (2 lingurite de planta la o cana de apa), se consuma dimineata pe nemancate.
Tinctura din 20g de volbura macerata timp de 10 zile, in 100ml alcool, din care se iau 2-4 linguri amestecate cu miere, dimineata pe nemancate.
Efect purgativ.
Infuzie de radacina de cicoare (o lingurita la o cana de apa, infuzat 10 min.), se consuma 2-3 cani pe zi.
Efect usor laxativ.
Pentru constipatia severa
Decoct de secara (30 g la 1 litru de apa), se fierbe 10 min.; 2 cani pe zi.
Decoct de orz (30-50 g la 1 litru de apa), se fierbe pana la craparea boabelor.
Infuzie din flori de soc (o lngurita la o cana de apa), se consuma seara inainte de culcare. Avand efect usor laxativ si calmant, este recomandat mai ales in constipatiile de natura nervoasa.
Infuzie de cimbrisor (10 g la 1 litru de apa), se consuma 3 cani pe zi.
De retinut
Pentru a nu crea obisnuinta este indicata alternarea preparatelor pe baza de plante. Astfel tratamentul pe baza de crusin nu va dura mai mult de o saptamana. Se va continua in urmatoarea saptamana cu o cura de seminte de in inmuiate in apa timp de 6 ore. Se vor consuma seara inainte de culcare 1-2 lingurite de seminte. A treia saptamana se va face o cura cu 250g prune uscate inmuiate timp de 2 ore in apa calduta. In a patra saptamana se va consuma tot seara , 1-2 linguri de ulei de parafina. Apoi se reia tratamentul cu crusin.
* Crusinul este contraindicat in cancerul colono-rectal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu