luni, 5 aprilie 2010

Comedoanele (punctele negre). Cauze si tratament

Comedoanele (punctele negre). Cauze si tratament

Apar in special la pubertate dar pot aparea si la persoanele in varsta.
Denumirea de puncte negre se datoreaza modului lor de formmare. La inceput sebumul se scurge liber la suprafata pielii, capatand apoi consistenta unei paste (ca un filament seboreic) care se oxideaza si se innegreste.
Comedonul este alcatuit dintr-un dop de sebum uscat, celule cornoase descuamate si impuritati care contin paraziti si microbacili.


CAUZELE care determina aparitia comedoanelor :
lipsa unei ingrijiri igienice;
folosirea incorecta a unor produse cosmetice;
alimentatia necorespunzatoare care duce la constipatie, respectiv eliminarea insuficienta a toxinelor;
actiunea negativa a unor substante folosite la prepararea cremelor;

Tratament
Comedoanele trebuie extrase; aceasta operatiune se face tinand seama de natura tenului.
La tenul uscat, porii fiind mici se extrag mai dificil.
La tenul gras unde porii sunt mai dilatati si comedoanele sunt mai vizibile, acestea pot fi extrase cu usurinta. Extragerea comedoanelor se face prin presarea lor intre 2 degete (indexurile), operatiune care va fi precedata de: baia de aburi cu musetel pentru dilatarea porilor, dezinfectarea mainilor si invelirea degetelor(indexurilor) cu tifon steril. Presarea comedoanelor se incepe in regiunea ochilor, apoi a nasului, obrajilor, barbiei, gatului. In timpul operatiunii, daca aceasta necesita mai mult timp, pentru a mentine porii deschisi in tot timpul extragerii comedoanelor, vom aplica comprese calde, mai ales in cazul tenurilor uscate. Locurile asupra carora am actionat se dezinfecteaza cu lotiuni antiseptice si astringente. Apoi vom sterge toata fata cu lotiuni tonice, ape minerale, sucuri de fructe, infuzii sau decocturi de plante pentru tonifiere, stimulare si hidratarea pielii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu