Cum se reflecta anumite boli in aspectul tenului
Intre starea fiziologica generala si piele exista o anumita interrelatie; diferitele stari patologice ale pielii sunt de multe ori strans legate de starile patologice ale unor organe.
Orice dereglare a sanatatii se repercuteaza si asupra tenului, fapt cunoscut inca din timpurile mai indepartate cand bolile erau diagnosticate si evolutia lor prevazuta in functie de aspectul si de culoarea tenului.
Nu exista tulburare de oarecare importanta pentru organism care sa nu aiba influenta asupra pielii in general si in special asupra tenului. Stilul de viata, ca si modul de functionare al organismului au un cuvant greu de spus in intreaga noastra infatisare. Astfel, ideea de rezolva problemele tenului numai prin ingrijiri externe, fara a urmari totodata mentinerea unei bune stari fizice si psihice este desigur eronata.
Un ten palid si fata putin umflata, in special la pleoape, pot fi cauzate si de unele tulburari hormonale. Tot astfel unele dereglari in functionarea glandei tiroide pot determina o ingrosare a pielii, o culoare mai inchisa si o uscaciune a acesteia.
In cele ce urmeaza vom prezenta unele boli care influenteaza negativ aspectul tenului.
Dereglari in hidratarea pielii, in starea generala a oganismului si influenta lor asupra tenului
Apa reprezentand 2/3 din greutatea corpului are o importanta deosebita pentru procesele fizice si chimice ce au loc in organism, dand totodata tonicitate si elasticitate pielii. O piele normal hidratata este supla, catifelata, elastica, pe cand o piele deshidratata isi schimba culoarea, este lipsita de vigoare si pot aparea riduri.
Pielea are o reactie acida cu rol de protectie contra microbilor, acestia dezvoltandu-se numai in mediu alcalin. In conditiile cand o persoana se ingrijeste insuficient, transpiratia, sebumul si scuamele cornoase care se elimina in mod normal, neindepartate prin ingrijirea de zi cu zi, astupa orificiile glandelor sudoripare si sebacee, survenind o tulbuare a functiei normale a acestor glande. Prin descompunerea transpiratiei si sebumului de la suprafata pielii, reactia ei acida devine alcalina, dand posibilitatea microbilor de se dezvolta.
Tulburarile digestive
Tulburarile digestive au o influenta deosebita asupra tenului, intre piele si organele digestiei existand o stransa legatura. O alimentatie echilibrata este aceea bogata in vitamine si saruri minerale etc.; lipsa acestora sau insuficienta vitaminei A, determina uscaciunea si descuamarea pielii, iar unele alimente pot determina stari alergice, reflectate prin aparitia de eczeme care se pot datora unei defectuoase asimilari a proteinelor.
Introducerea in alimentatie a condimentelor si a bauturilor alcoolice poate determina o vasodilatatie persistenta la nivelul fetei. Vinisoare rosii pronuntate chiar sub forma de retea pe nas, pe umerii obrajilor, se pot datora unei alimentatii necorespunzatoare, dar si functionarii defectuoase a ficatului.
Lenevirea intestinului, cu evacuari la intervale inegale de timp, duce la aparitia eruptiilor pe suprafata pielii, la iritarea, congestionarea tenului si chiar la aparitia cosurilor.
Stomacul prea incarcat, ficatul supus la efort prea mare, o digestie inceata, eruptiile care pot aparea, constitue un semnal de alarma pentru ingrijirea sanatatii, fiind stiut ca administrarea unui purgativ poate inlatura constipatia numai pe moment, fara a vindeca tulburarile digestive respective. Acestea nu provoaca numai eruptii ci si alte neajunsuri ca herpesul buzelor, mancarimi ale pielii.
Tulburarile glandelor endocrine
In perioada pubertatii, cand incepe procesul de maturizare sexuala, se produc tulburari de secretie ale glandelor sebacee. Pielea devine grasa, lucioasa, orifiicile porilor in caz de exces a secretiei de sebum sunt intredeschise, iar pielea se inflameaza, aparand acneea sau piodermitele.
In perioada menstrelor, unele femei apar cosuri profunde sau pete trecatoare, ori cele existente se maresc, starea seboreica se accentueaza si pot aparea mai multe puncte negre si cosuri. Tratamentul medical amelioreaza momentele neplacute din viata unei femei si poate avea un rol pozitiv si in starea tenului- pielea redobandind in total sau in mare parte luminozitatea. Dereglarile hormonale, care apar in perioada de menopauza actioneaza asupra capilarelor putand declansa cuperoza.
In perioada graviditatii, activitaea glandelor sebacee scade, aparand "cloasma", masca sarcinii.
Influenta circulatiei sanguine
Unele boli ale ficatului, insuficienta ovariana, constipatie, lipsa vitaminei P din organism etc. pot determina fragilitatea capilarelor, ceea ce poate duce la aparitia cuperozei.
luni, 5 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu