luni, 5 aprilie 2010

Ingrijirea tenului

Ingrijirea tenului

Asmatuiul (Anthriscus cerefolium)
Are proprietati calmante si tonifiante.Catifeleaza pielea prin inmuiere, netezire si hidratare ceea ce intarzie aparitia ridurilor.Se aplica cataplasme cu infuzie 10% din planta proaspata si zdrobita.

Levantica (Lavandula officinalis)
Se foloseste ca tratament contra cuperozei si acneei ,sub forma de comprese, folosind infuzie 5%; de asemenea in ingrijirea tenului gras.

Musetel (Matricaria chamomilla)
Este un bun antiseptic si decongestiv. Se foloseste pentru tenurile iritate si congestionate sub forma de comprese cu infuzie 5-10%. Infuzia de musetel poate fi folosita pentru spalatul obrazului in locul apei obisnuite si la bai de aburi pentru curatirea acestuia.

Crin (Iris germanica)
Din petale sau radacina se prepara o infuzie; este indicata pentru ingrijirea tenului gras.

Coada soricelului (Achillea millefolium )
Are actiune antiinflamatoare si este recomnadata pentru ingrijirea tenurilor uscate, sub forma de comprese sau infuzie.

Salvia (Salvia officinalis)
Are actiune antiseptica si astringenta. Infuzia de salvie in amestec in parti egale cu sunatoare si nalba se folosete sub forma de comprese in tratarea tenului uscat, iritat si congestionat.

Socul negru (Sambucus nigra)
Indicat tenurilor uscate, iritate si congestionate, avand o actiune antiseptica, antiinflamatoare. Nu este indicata folosirea florilor proaspete direct pe piele sau mucoase, pentru a nu cauza eriteme.

Sunatoarea (Hipericum perforatum)
Are actiune inflamatoare, cicatrizanta, calmanta.Adaugand musetel, nalba, salvie in parti egale, obtinem o infuzie care se poate folosi in comprese pentru tratarea tenurilor uscate, iritate si congestionate, avand actiune stimulatoare.

Thymul ( Thymus vulgaris)
Datorita actiunii sale usor astringente este folosit sub forma de comprese cu infuzie in tratarea tenului cu porii dilatati.

Castravetele (Cucumis sativus)
Folosit pentru curatirea si catifelarea pielii; pentru tenul gras cu porii dilatati se indica lotionari ale tenului cu suc de castraveti sau in amestec cu ulei de migdale pentru tenul uscat. Aplicatiile cu felii de castravete ofera rezultate bune in tratamentele contra pistruilor si ridurilor.
Se fac, de asemenea, lotionari cu lapte in care s-au macerat felii de castravete.

Laptele de catravete
Penrtu tenul uscat se prepara din 2 castraveti bine copti care se pun in apa rece, se fierb timp de 20 min. si se filtreaza. Solutiei obtinute i se adauga o cantitate egala de apa fiarta si racita. Se pastreza in sticle bine etanseizate, la care se poate adauga o lingurita de tinctura benzoe(smirna). Se tin la loc uscat si racoros.

Pentru toate tipurilor de ten, se poate prepara zeama de catraveti din: castraveti bine copti, curatati de coaja, taiati in felii si dati prin masina de tocata. Lichidul rezultat se strecoara prin tifon. La un litru de solutie, se adauga 250 ml alcool si se pune la macerat timp de 48 de ore. Se filtreaza si se pastreaza in sticle, cum s-a mentionat mai sus.
Pentru tenul gras, cantitatea de alcool se dubleaza.

Un alt procedeu de preparare : 3 castraveti copti se curata de coaja, se taie in doua , iar miezul si samburii se scot cu lingurita Se bat doua albusuri de ou, proaspete, la care se adauga un pahar de apa de roze. Acest amestec se toarna peste castraveti; sunt introdusi intr-o sticla si se adauga 125 ml alcool.Amestecul este lasat in repaus 3 zile , apoi se strecoara prin tifon. Produsul il pastram in sticla, agitandu-l inainte de intrebuintare.

Morcovul (Daucus carota)
Eate folosit pentru a da prospetime pielii si a atenua petele care apar odata cu trecerea anilor.Catifeleaza si vitaminizeaza pielea uscata.
Masca cosmetica cu morcov ras ? simplu, sau cu adaos de smantana, caimac sau zer proaspat de lapte, sau lotionarile zilnice ale tenului cu suc de morcov sunt indicate pentru tenul sensibil, palid, vestejit.

Patrunjel (Petroselinum hortense)
Tenurile congestionate pot fi tratate cu lotiuni preparate din patrunjel. Se toarna doua pahare de apa peste o legatura mare de patrunjel. Se lasa la macerat 24 de ore; apoi se filtreaza; se foloseste sub forma de comprese. Frunzele de patrunjel sunt folosite la albirea tenului, atenuand petele aparute in timpul graviditatii. Patrunjelul contine aproape toate vitaminele.
Sucul proaspat folosit contra ridurilor si petelor se aplica de 2-3 ori pe zi, timp de 15-20 de zile.

Ceapa (Allium cepa)
Indicata pentru combaterea pistruilor si in formele usoare de cuperoza. Se folosete sucul de ceapa amestecat in parti egale cu ulei de masline sau de porumb. Se aplica de cateva ori pe zi timp de o saptamana.

Prazul (Allium porrum)
Emolient si decongestiv, are actiune favorabila asupra tenurilor acneice sau cu pete rosietice.

Cartoful (Solanum tuberosum)
Recomandat pentru tenurile uscate , pe care le netezeste si le invioreaza, se prepara o pasta din 100 g cartofi curatati, la 1 litru de apa. Pasta calduta se mentine pe fata timp de 20 de min.

Trandafirul (Rosa centifolia)
Sub forma de apa de roze, tonifica pielea, in special pe cea predispusa aparitiei ridurilor. Amestecata cu alcool in proportie de 10-20%, apa de roze poate fi folosita si in cazul tenului gras. In mod curent se foloseste si la prepararea cremelor hidratante, in proportie de 25-35%.

Rosia (Anchusa officinalis)
Se recomanda pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten si in special penrtu tenurilor grase cu puncte negre.
Masca se prepara din suc de rosii amestecate cu amidon sau talc pentru a-i da cosistenta de pasta.
Cu felii de rosii se tamponeaza obrazul de mai multe ori pe zi, timp de 3-4 saptamani, in cazul tenurilor acneice.
Sucul de rosii folosit se indeparteaza spaland fata cu apa calduta; se aplica apoi o crema adecvata.

Banana (Musa paradisiaca)
Are actiune tonica si emolianta pentru toate tipurile de ten.
Masca cu banana se prepara folosind o banana coapta, la care se adauga o lingurita de miere si 20 de picaturi suc de lamaie.

Caisa (Punus armeniaca)
Tonifianta a tenului normal si a tenului gras cu puncte negre, cu tendinta de acnee. Se foloseste fructul proaspat cu care se fac lotionari sau se prepara masti din caise proaspat zdrobite.

Capsunile (Fragaria collina)
Tonifiaza pielea. Se storc 3-4 capsuni si cu zeama respectiva se unge fata, pleoapele si gatul. Dupa 15 min se spala cu infuzie de musetel. Pentru tenurile iscate se prepara o masca din sucul de capsuni (de la 3-4 capsuni) amestecat cu caimac sau smantana. Pentru tenurile grase, se amesteca sucul cu o lingurita de caolin si cu cateva picaturi de suc de lamaie.

Fragi (Fragaria vesca)
Tonifica pielea. Au efect in decolorarea pistruilor.
Masca de fragi se prepara zdrobind fructele si adaugand albus de ou(pentru tenul gras) sau smantana (pentru tenul uscat). Se tine pe piele timp de 15-20 min.
Atentie! Peersoanele alergice la capsuni sau fragi sa nu le foloseasca.

Gutuia (Cydonia vulgaris)
Are actiune astringenta, se foloseste sub forma de lotiune in tratamentul tenului gras cu porii dilatai si sub forma de comprese pentru tratarea ternurilor uscate si patate, in scopul hidratarii acestora.
Masca de gutui se prepara din suc de gutui, amestecat cu caolin pana la consistenata unei paste.
Maceratul de gutui se prepara din samburii de gutui (1 lingura de samburi la 250 ml apa) .Se strecoara dupa o zi. Are actiune emolienta.

Lamaia (Citrus limonium)
Esta folosita pentru ingrijirea tenului gras sau patat. Se lotioneaza fata dupa demachiere cu o lotiune preparata din suc de lamaie si apa in parti egale.
Pentru a da luminozitate si a catifela tenul uscat sau normal se foloseste masca preparata din 1/2 lingurita suc de lamaie , amestecat cu un galbenus de ou si o lingurita de ulei din floarea-soarelui.
Pentru tenul gras masca se prepara din : 1 lingurita suc de lamaie amestecat cu un albus de ou.

Marul (Pirus malus)
Sucul de mere ajuta la tonifierea tesuturilor. Esta folosit in combaterea acneei si a eczemelor, sub forma de pasta abtinuta prin fierberea marului in lapte. Contra cearcanelor se recomanda cataplasme dintr-un piure de mere coapte la cuptor.

Portocalul ( Citrus aurantium)
Este tonic al pielii., folosit pentru intretinerea tenului, prevenind formarea ridurilor. Este indicat tenuluii uscat si deshidratat.
Masca se prepara din sucul unei portocale amestecat cu o lingurita de lanolina; amestecul se topeste pe baie de apa, la un foc moderat.
Lotiunea de portocale se prepara din suc de portocale, amestecat cu 300 ml de apa de roze.

Pepenele galben (Cucumis melo)
Se foloseste miezul de pepene sau sucul, sub forma de masca in tratamentul pielii deshidratate, uscate

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu