Dieta Montignac
Dieta Montignac, a fost dezvoltata de medicul francez Montignac, de unde si numele acesteia. Dieta se adreseaza celora care doresc sa scada in greutate fara a renunta insa la alimentele preferate, cum ar fi ciocolata si branzeturile.
Potrivit lui Montignac, dietele cere se bazeaza doar pe reducerea caloriilor constitue o greseala, deoarece slabirea cu acest tip de diete este doar temporara, mai tarziu, corpul compensand printr-un consum caloric mai scazut ca o reactie de adaptare. In acelasi timp, Montignac sustine, ca numarul kilogramelor va reveni la valoarea initiala sau chiar va creste comparativ cu inceputul dietei, cauzand dezechilibre metabolice si frustrari considerabile.
Principiile dietei Montignac:
>> Niciodata nu se amesteca proteinele (toate exceptand carnea de porc si pasare, lapte degresat, oua, iaurt, branza (cu grasime <30%), peste si crustacee), cu glucidele si amidonul (paine, paste, pizza, cereale, cartofi, morcovi, castane, porumb, faina, alcool, inghetata si deserturi), intr-o singura masa.
>> Leguminoasele (linte, naut, fasole, mazare) nu ar trebui sa fie amestecate cu proteinele.
>> Legumele pot fi combinate cu proteinele si glucidele.
>> Fructele trebuie consumate intotdeauna in afara meselor principale (cu 15 minute inainte de masa).
Acumularea de grasime corporala este legata direct de insulina secretata de pancreas si este destinata pentru a fi transformata in glucoza, fiind utilizata de organism, in cazul in care se acumuleaza destule rezerve. Atunci cand pancreasul este in perfecta stare si secreta cantitatea de insulina necesara, nu se acumuleaza surplusul de lipide. Din acest motiv exista persoane care mananca bine fara a se ingrasa, deoarece pancreasul acestora secreta insulina la nivel normal, restul de lipide neacumulandu-se.
In dieta Montignac se poate, si chiar ar trebui, sa se manance, astfel incat sa aveti senzatia de satietate si energie, redescoperind placerea de a gati si consuma feluri de mancare delicioase, pe care alte diete le-ar interzice cu desavarsire.
In plus, dieta Montignac poate fi adaptata perfect la ritmul vietii moderne, ducand la cresterea vitalitatii, frumusetii si sanatatii generale a tuturor celor care decid sa-si schimbe obiceiurile alimentare.
Alimente interzise
carne si mezeluri grase, zahar, paine alba, cartofi, porumb, faina alba, morcov gatit, paste, miere, orez alb, fasole, dovleac, stafide, prajituri pufoase, ulei de palmier, amidon modificat, cafea, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice.
Alimente permise
carne (vita, porc, pui), peste, fructe de mare, ciocolata neagra (cacao>70%), orez integral, morcov crud, oua, naut, linte, mazare, cafea decofeinizata, paine integrala (100%), cereale integrale, masline, branzeturi (cu grasime <30%), germeni de soia, iaurt, fructe proaspete, fructe uscate, lapte degresat.
Dieta se imparte in doua etape
Faza 1 (Pierderea in greutate)
Dieta ar trebui urmata in mod riguros, alegerea alimentelor facandu-se, prin suprimarea glucidelor cu index glicemic ridicat si construirea alimentatiei din alimente permise.
Asa-numitele alimente proto-lipidice (carne, peste, oua etc.) pot include glucide, cu un indice glicemic mai mic sau egal cu 35 cum ar fi, linte, naut si o larga varietate de legume. Proto-glucidele (orez integral, spaghete etc.) vor include legume, neadaugandu-se deloc grasimi saturate, in general, cu un continut redus de grasimi, ulei de masline (cu moderatie) si grasimi de peste.
Carbohidratii permisi in timpul fazei de pierderea a kilogramelor sunt cei care au un index glicemic mai mic de 50.
Aceasta dieta se continua cat este necesar pentru a atinge greutatea dorita, dar de obicei nu mai mult de doua luni.
Faza 2 (Mentinerea greutatii)
In faza a doua este necesara continuarea dietei, permitandu-va insa diferite combinatii care implica mai putine restictii. Exista posibilitatea de a include
anumite alimente "capricioase" cum ar fi consumul de cativa cartofi sau chiar o felie de tort la desert. Aceste tip de exceptie este numit de Montignac transgresiune sau deviere si recomanda ca alimentatia in care se face acestea abatere, sa includa alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele (salata de exemplu), la inceputul mesei, pentru a contracara segregarea de insulina.
luni, 5 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu