luni, 5 aprilie 2010

Glutamatul monosodic (E-621)


Glutamatul monosodic (E-621)

Glutamatul monosodic este sarea de sodiu al acidului glutamic fabricat dintr-o melasa obtinuta printr-un proces de fermentare a unor produse, cum ar fi trestia de zahar si unele cereale. Se compune din glutamat (acid glutamic), apa si sare.
Aditivul este folosit ca potentiator de aroma si este de o jumatate de secol utilizat in produsele alimentare. Mai poate fi intalnit sub denumirile:monoglutamat de sodiu, glutamat de sodiu, monosodium glutamat, natrium glutaminat, E-621 (conform normelor europene).

Glutamatul monosodic si sindromul "Chinese Restaurant"

Controversa nu a incetat din 1968, Dr. Robert Ho Man Kwok, a descris o serie de simptome pe care unele persoane se pare ca le-au simtit dupa consumul de alimente din China. Unele dintre aceste simptome includ: dureri de cap, crize de astm, reactii alergice (usoare pana la moderate), tahicardie, greata, varsaturi, senzatie de constrictie la nivelul gatului, fata si piept si, in general, senzatie de rau. Simptomele sunt de obicei usoare si temporare. Pe de alta parte alte studii mai recente, afirma ca nu exista nici o reactie si ca, in orice caz, ar putea fi vorba despre o alergie ca de la oricare produs alimentar.

Relatia dintre glutamatul monosodic, pofta de mancare excesiva si obezitate

Cu toate acestea, exista destule pareri contra atunci cand vorbim despre efectele sale asupra apetitului.
Conform testelor pe animale, glutamatul monosodic poate produce pofta de mancare excesiva, inhiband satietatea (in special, mai mare de 40%) acest lucru
manifestandu-se atunci cand consumam alimente care contin (carnati, chips-uri, snacks-uri, etc.) simtindu-ne, pur si simplu, incapabili de a ne opri. Acest aspect poate favoriza aparitia obezitatii, mai ales daca vorbim despre alimente bogate in grasimi si calorii.

Studii realizate la Universitatea Complutense din Madrid de Jesus Fernandez Tresguerres, director al Departamentului de Fiziologie, Facultatea de Medicina,
afirma ca glutamatul moosodic afecteaza parti ale creierului care se ocupa cu reglarea senzatiei de foame si de satietate. Ar putea afecta, de asemenea, producerea de hormoni de crestere, care sunt responsabili de masa musculara, lucru de care avem nevoie, si nu de grasime in exces.
Persoanele care elimina glutamatul monosodic din dieta isi pot reduce apetitul excesiv si le este mai usor sa urmeze o dieta si sa piarda in greutate.


Glutamatul monosodic si Umami

O curiozitate a glutamatului monosodic este aceea ca a dat nume unei noi arome, Umami in japoneza inseamnand "gustos". Aceasta este consecinta unor receptori ai limbii care produc un gust cu totul special. Pana acum se cunosteau doar 4 gusturi de baza: dulce, sarat, amar si acru.

Astazi, glutamatul monosodic se gaseste in bomboane, guma de mestecat, condimente, ketchup, pasta de tomate, sos Worcestershire, sos de soia, toate celelalte sosuri, gelatina, extract de drojdie, caseinat de calciu, supe, aroma de carne de pui/vita/porc, bauturi alcoolice din fructe , bauturi racoritoare si sucuri, bere, malt din orz, extract de malt, aroma de malt, gluten de porumb, tofu, lapte de soia, lapte procesat, concentrat proteic din lapte, branza (in special braza parmezan), alimente semipreparate, sapunuri, sampoane, cosmetice, medicamente, inclusiv alimentele pentru copii etc.

De ce aceasta controversa in jurul Glutamatului monosodic?

Recent, companiile de cercetare responsabile au ajuns la concluzia ca glutamatul monosodic provoca boli grave degenerative la om, inclusiv schizofrenie.
Multi cercetatori au raportat faptul ca, sensibilitatea trombocitelor la glutamat este crescuta la persoanele cu o predispozitie la caderile nervoase.

Studiile clinice arata ca glutamatul poate provoca depresie nervosa severa, tendinte de suicid (in special la tineri) si schizofrenie.
Societatea de Neurostiinta a stabilit ca, fara indoiala, glutamatul monosodic in dozele gasite in produsele alimentare, produce leziuni ale hipotalamusului, parte a creierului esentiala pentru memorie si invatare.

Recomandarea noastra este sa se renunte pe cat posibil la aditivii alimentari, mai ales la glutamatul monosodic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu