Muzicoterapia - armonia sufletelor poate fi obtinuta prin cantec
Muzico sau meloterapia (gr. melos = cantec) este o metoda de terapie nemedicamentoasa. Muzica poate fi un remediu, nu numai un mijloc de desfatare si cultura.
Muzica este una dintre cele mai vechi forme de exprimare ale omului. Cele dintai manifestari muzicale ale omului au fost bataile din palme, apoi izbirea a doua bucati de lemn. Cu vremea omul si-a faurit si cateva instrumente muzicale, printre primele fiind tobele, castanietele si fluierele. Treptat, muzica a constituit o prezenta efectiva cu ocazia anumitor, evenimente mai importante in viata sa.: nasterea, rapunerea dusmanului, casatoria, moartea etc. Cu trecerea timpului, cantecele au fost folosite la "alungarea duhurilor rele din corpul bolnavilor", la "invocarea zeilor" pentru tratarea bolilor, la favorizarea sarcinii si a nasterii etc. Asa a luat nastere muzicoterapia, ale carei origini, se spune, ca ar fi fost in Egiptul antic si Caldeea, de unde a trecut la evrei, greci, romani etc.
Medicii greci sfatuiau bolnavii sa se plimbe sau sa stea pe malul apelor sau in padure, si sa asculte muzica. Si cele mai apreciate instrumente pentru "vindecarea" bolilor era flautul si lira. Platon, unul dintre adeptii muzicoterapiei, spunea ca "armonia sufletelor poate fi obtinuta prin cantec".
In evul mediu erau in mare voga instrumentistii-terapeuti. Ei erau chemati sa cante la patul bolnavilor "cantece de vindecare", compuse special in acest scop sau improvizate pe loc. In cele mai multe cazuri piesa muzicala era interpretata dupa un anumit ritual, desfasurat cu foarte mult fast, un astfel de spectacol avand efecte sugestive deosebit de puternice asupra bolnavului. Trebuie mentionat ca muzicoterapia s-a bucurat si de atentia multor compozitori celebri, unii dinntre ei apeland la ea in clipele mai grele. Astfel, ca sa dam un exemplu, P.I. Ceaikovski isi gaseste linistea sufleteasca in propriile sale compozitii. Altii au compus piese muzicale speciale pentru tratamentul anumitor afectiuni, cum a facut-o, de exemplu, J.S. Bach. El a creat cateva cantece (variatiuni pentru combaterea insomniei ambasadorului Rusiei la Dresda, contele Keyerserling).
Stiinta sunetelor sau sonologia se ocupa nu numai cu actiunea sunetelor asupra mediului fizic si chimic, dar si asupra fenomenelor biologice si psihice, producand efecte relaxante, tonifiante, stimulante etc.
Muzica actioneaza nu numai asupra oamenilor ci si asupra plantelor si animalelor. Dupa cum cercetarile o dovedesc, plantele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte, cand "asculta" muzica instrumentala, mai ales de vioara, flaut si armoniu. Vacile care "asculta" muzica clasica sau preclasica, mai ales Vivaldi, dau mai mult lapte decat cele aflate intr-un grajd, ale carui difuzoare emit numai muzica rock.
Muzicoterapia este folosita in serviciile de psihiatrie, ca metoda complementara pentru unele afectiuni: anxietate, insomnie, schizofrenie, autism infantil, ticuri (copii), toxicomanie etc.
Pentru distragerea atentiei si potentarea analgeziei, muzica se mai foloseste in salile de nastere, de operatie si in cabinetele stomatologice.
Acest sistem terapeutic poate fi practicat si la domiciliu (in cazul unor bolnavi mai gravi, piesele respective trebuiesc alese de terapeut). Pentru a va recapata armonia interioara, dupa o zi obositoare, va recomandam sa audiati muzica stand in fotoliu in pozitie oblica, iar pentru stimulare cat mai aproape de verticala.
Mic ghid de muzicoterapie
Pentru destindere
Cl. Debussy: Sonata pentru flaut, alto si harfa
N. Paganini: Concertul nr.4 pentru vioara si orchestra in re minor
P.I. Ceaikovski: Prolog la "Frumoasa din padurea adormita"
Pentru calmare
L. Van Beethoven: Concertul Imperial nr.5; Adagio din Sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor
A. Dvorak: Adagio din simfonia "Lumea noua"
G. Faure: Agnus dei din Requiem op.48
Cl. Monteverdi: Psalmul "Laudate Dominus"
F. Schubert: Fragment din "Rosamunda"
P.I. Ceaikovski: Scena si dansul reginei din "Lacul lebedelor"
Pentru relaxare
G. Faure:Requiem op.48-Introit
Pentru surmenaj intelectual
J.S. Bach: Fugile
Pentru insomnie
R. Schumann: Reverie
F. Schubert: Ave Maria
J.S. Bach: Primul si al doilea Preludiu
W.A. Mozart: Concertul pentru pian si orchestra nr.21
Pentru insomnie mai sunt indicate compozitii lente, pentru un singur instrument, mai ales chitara sau harpa.
Pentru calmarea durerilor
L. Van Beethoven: Simfonia pastorala nr.6
F. Chopin: Concertul nr.1 in mi minor
P.I. Ceaikovski: Simfonia nr.6
Pentru stimulare
G. Verdi: Aida (Marsul)
R. Wagner: Tannhauser (Marele mars)
Pentru hipertensiune arteriala
W.A. Mozart: Don Juan
F. Liszt: Rapsodia ungara
In incheiere amintim ca muzicoterapia nu poate inlocui medicamentele sau tratamentele naturiste, ea fiind doar o metoda terapeutica complementara.
luni, 5 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu