luni, 5 aprilie 2010
Obezitatea si reversul ei
Obezitatea si reversul ei
Obezitatea este o acumulare de grasimi in organism, care depasesc greutatea fiziologica normala. Dupa unii oameni de stiinta se poate vorbi de obezitate atunci cand greutatea normala a corpului este depasita cu 10%, ca rezultat al unui raport de calcul intre inaltime si greutatea corporala, tinand seama de sex si varsta. Altii considera ca obezitatea intervine la o depasire cu 15-20% a greutatii normale.
Sunt desigur valori medii, unii indivizi putandu-se simti foarte bine cu cateva kilograme in plus sau in minus, daca greutatea respectiva nu le determina neplaceri.
Exista insa controverse cu privire la problema insasi a greutatii medii, a depasirilor de greutate sau a dorintei de slabire.
Gurmanzii, oameni subjugati alimentatiei, considera ca excesul ponderal se datoreste numai poftei de mancare.
In randul adolescentilor si in special al adolescentelor exista o tendinta pentru mentinerea greutatii ideale. In acest scop se iau uneori masuri nejustificate ajungandu-se la o subalimentatie din punct de vedere caloric, ceea ce provoaca o scadere a rezistentei organismului.
Obezii au si dorinta de a slabi intr-un timp cat mai scurt, ceea ce nu e posibil si nici recomandabil stiintific. Slabirea este insa posibila intr-o perioada de timp de 6-12 luni, sub indrumarea si controlul medicului. Nu trebuie sa ne descurajam si sa renuntam la cura de slabire, daca rezultatele intarzie sa se arate. Obezii trebuie sa stie ca se angajeaza intr-un lupta titanica cu kilogramele, care necesita un efort mare de vointa.
Date fiind opiniile controversate ale oamenilor de stiinta, in legatura cu cauzele care duc la obezitate, vom prezenta schematic unele date privind: cauzele obezitatii, indicatiile statistice oficiale cu privire la greutatea medie, unele recomandari de profilaxie privind regimul de viata si alimentatie pentru a nu ajunge la obezitate. Trebuie stiut ca acumularea de grasime constituie nu numai un defect estetic, ea reprezinta un risc marit pentru perspectiva unor boli grave ca ateroscleroza si consecintele ei (infarctul de miocard, diabetul, artroza, varice etc.).
Opiniile oamenilor de stiinta privind cauzele obezitatii si lupta impotriva ei sunt diferite, toate insa duc la concluzia ca indiferent de dereglarea metabolica, obezul trebuie trecut la un bilant energetic negativ, care sa determine slabirea, fara a afecta tesuturile si organele, ca urmare a curei de slabire.
Intre cauzele obezitatii se mentioneaza consumul in exces a fainoaselor, a painii, a dulciurilor, grasimilor si chiar a sarii. Alimentatia, este insa o componenta obligatorie a existentei fiintelor, fara de care nu se poate trai, numai ca, orice abuz este daunator: abuzul de carne, de oua, de cafea, de alcool etc; fumatul este nociv in orice cantitate.
Sunt obezitati datorate sedentarismului, unei predispozitii mostenite sau unor tulburari glandulare. Starea depresiva sau de anxietate, socul psihic pot, de asemenea, constitui cauza obezitatii.
Tulburare endocrine, considerate uneori ca determinante pentru aparitia obezitatii, sunt constatate de specialisti, ca fiind singurele vinovate de aparitia obezitatii. Ele sunt luate in considerare in special la femei, ingrasarea putand incepe in perioada pubertatii, in timpul unei sarcini sau ca o consecinta a menopauzei.
Administrarea unor medicamente ca produsele cortizonice, hidrazida pot, de asemenea, determina cresterea in greutate.
De aceea, inainte de a lua masuri de slabire din initiativa personala, trebuie consultat medicul internist sau specialistul in nutritie si boli metabolice, sub controlul caruia va fi efectuata cura. Medicul si pacientul urmaresc prin tratamentul respectiv aducerea la greutatea fiziologica normala, dar mai ales mentinerea acestei greutati, fiind mai greu sa te mentii slab, decat sa devii slab.
Masuri profilactice in combaterea obezitatii
Ca masuri profilactice in combaterea obezitatii si pentru a preintampina aparitia ei, sunt recomandate de catre specialisti urmatoarele:
- sa consumam cantitati de alimente, cat e necesar unei bune desfasurari a activitatii, reducand pe cat posibil consumul de lipide si glucide ;
- mancarea sa fie luata la ore relativ fixe, fara a sari peste una din mese;
- alimentele sa fie bine mestecate;
- meniuri cat mai variate, placute si bine pregatite;
- control lunar al greutatii si prezentarea la medic de la primele semne ale apatiei obezitatii;
- legumele si fructele sunt foarte importante, deoarece ne aduc vitamine si saruri minerale (consumate insa in exces pot si ele ingrasa, prin zaharul care-l contin);
- trebuie combatut sedentarismul, facand plimbari si exercitii de gimnastica care sa favorizeze arderile din organism (deci pierderea de calorii);
- folosirea diureticelor la indicatia medicului;
- apa, atat de necesara organismului, sa fie bauta intre mese si nu in timpul meselor. Renuntarea la apa e o metoda gresita, caci ea permite rinichiului sa elibereze toxinele din organism. Pe de alta parte, apa nu contine calorii, deci nu influenteaza ingrasarea.
- suprimarea totala a painii nu e recomandabila. Reducerea brutala a ratiilor necesare nu rezolva problema obezitatii;
- sportul si masajul sa nu constituie singurele mijloace pentru a obtine slabirea; uneori ele sunt doar ajutatoare tratamentului indicat de medic.
- tratamentele, cat si exercitiile complexe de cultura fizica nu pot rezolva obezitatea, fara un regim alimentar adecvat;
- consumul de sare trebuie redus, caci stimuleaza pofta de mancare si contribuie si la retinerea apei in organism.
Cum se reflecta in viata noastra un consum de 100 calorii pe zi in plus peste necesar ?
Aceasta ar corespunde la consumul in plus a unui ou, a unei felii de paine, o bomboana de ciocolata sau 20-30 ml alcool. Considerat fiind ca 100 de calorii duce la cresterea in greutate cu 10 g pe zi, respectiv 300 g pe luna, apoi, 3.600 kg pe an, ar duce ea, in scurt timp o persoana cu inaltimea medie de 1,70 m si avand 70 kg, sa ajunga la 90-100 kg.
Intrucat insa acest surplus zilnic e posibil a fi redus, aratam pentru inceput ca el ar corespunde la:
urcatul scarilor timp de 3 minute;
alergare 5 minute si mers cu bicicleta 10 minute;
o plimbare de 20 de minute.
Si tot astfel, daca ratia calorica e normala, cateva minute acordate zilnic miscarii, exercitiului fizic, pot ajuta la reducerea in greutate cu 3-4 kg intr-un an.
Regim alimentar normo-caloric, tinand seama de varsta, munca si greutatea ideala
Nutritionistii indica un regim alimentar normo-caloric, tinand seama de varsta, munca si greutatea ideala cuprinzand:
25- 30 % grasimi alimentare (din care 1/3-1/2 acizi grasi polinesaturati);
11-13 % proteine necesare pentru fiecare kilogram greutate corp 0,70 g proteine (din acestea 1/3-1/2 proteine vegetale);
55-62% glucide;
Pentru un adult este indicat 50-60 g produse zaharoase zilnic, fara sa depaseasca 150 g total (din care produsele rafinate sau concentrate sa fie cat mai reduse).
Nutritionistii arata ca, in raport cu modul de activitate depusa, de varsta si sex, precum si de caloriile necesare zilnic, ratiile alimentare pentru 24 ore ar trebui,sa cuprinda:
4 portii glucide, 2 portii proteine, 1 portie lipide.
Proteinele sunt elemente plastice indispensabile organismului pentru constructia si repararea celulelor si tesuturilor uzate ca si pentrn formarea anticorpilor.
Glucidele sunt elemente esentiale energetice.
Lipidele contribuie la aportul caloric global.
Proteinele, glucidele si lipidele sunt principalii furnizori de energie.
Cantitatea de energie minima absolut necesara organismului ca sa-si poata mentine functiile sale vitale se numeste metabolism bazal, reprezentand consumul minim de energie.
Dupa unii specialisti, necesarul zilnic de calorii, ar fi:
de la 1- 3 ani - 1300 calorii
de la 4- 6 ani - 1700 calorii
de la 7- 9 ani - 2100 calorii
de la 10- 12 ani - 2500 calorii
de la 13-15 ani (sex masculin) - 3100 calorii
de la 16-20 ani (sex masculin) - 3600 calorii
de la 13-20 ani (sex feminin) - 2800 calorii
de la21-60 ani (sex masculin) - 3500 calorii
de la 21-54 ani (sex feminin) - 2900 calorii
De la 45-65 ani, necesarul caloric scade la fiecare decada de varsta cu 7.5 %, iar peste 65 ani cu 10 %.
In functie de profesie si activitati:
un adult avand munca sedentara - 30-35 calorii/kilocorp/zi
medie - 35-40
grea - 40-45
foarte grea - 50-60
Consumul zilnic de calorii la o activitate moderata a unei persoane de 70 kg =1680 calorii, respectiv 70x24 (considerindu-se necesar o calorie pe kilocorp si pe ora).
Pentru stabilirea compozitiei meniurilor se determina un numar de puncte raportate la caloriile furnizate de produsul respectiv, un punct fiind considerat in medie egal cu 15 calorii.
Persoanei indicate mai sus care necesita 1680 de calorii spre a-si mentine greutatea ii vor fi necesare 112 puncte (respectiv 15 X 112 =1680).
Specialistii indica obligatoriu acoperirea a 15-30 puncte cu produse animaliere: lactate, carne, oua.
Principiile alimentare necesare organismului sunt pe langa proteine, glucide, lipide si vitaminele, sarurile minerale, oligoelementele, fibrele alimentare, apa.
Reversul obezitatii
Este starea generala de slabire, cu caracteristicile sale proprii fiecarei persoane. Slabirea exagerata a corpului sa nu fie confundata cu o slabire intamplatoare, consecinta unui surmenaj sau a unor cauze patologice.
De mentionat ca a creste in greutate nu inseamna a face abuzuri de dulciuri, grasimi si fainoase. Regimul alimentar trebuie imbogatit treptat, fara supraincarca aparatul digestiv; trebuie evitate, de asemenea, alimentele care satura prea repede, prea bogate in grasimi, sosuri prea grase etc. Abuzul de lapte, bere, bauturi excitante, cafea prea tare nu sunt indicate.
De retinut:
Nu trebuie neglijat faptul ca, pe langa regimul alimentar este necesar sa acordam multa atentie starii generale fizice si psihice. Viata ordonata, fara tensiuni nervoase contribuie la mentinerea unui echilibru ponderal normal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu