Obtinerea extraselor vegetale
In cadrul prezentarii produselor naturale- plante, legume, fructe s-au facut precizari asupra formelor de utilizare a materialelor respective ca : macerat, infuzii, decocturi etc. Prezentam,deci, schematic modul cum se realizeaza obtinerea extraselor vegetale respective, la domiciliu.
Maceratul se obtine la rece:
plantele, fructele sau legumele se taie in bucati mici sau sunt razuite;
se adauga lichidul prescris;
se lasa in contact cateva ore sau zile;
se filtreaza prin tifon dublu si se stoarce continutul.
Maceratul se foloseste cand urmarim extragerea mucilagiilor din plante.
Infuzia se obtine la cald:
plantele, fructele sau legumele se spala bine, se taie marunt si se pun intr-un vas acoperit cu capac;
se toarna apa clocotita peste materialul vegetal;
vasul se acopera si se lasa in repaus 15-20 min;
se filtreaza si se pastreaza max. 24 de ore.
Decoctul:
se pun direct, plantele, legumele sau fructele (taiate marunt) in contact cu apa, la un foc mic, timp de 20-30 de minute;
prin fierbere se pierde apa si se completeaza tot cu apa fiarta pana la cantitatea dorita;
se filtreaza si se pastreaza 24-48 de ore. Atunci cand dorim sa pastram produsul mai mult timp, punem extrasul obtinut- dupa ce am filtrat si stors- intr-o sticla bine inchisa, de preferinta legata cu celofan. Sticla se pune intr-un vas si se tine in apa la fierbere timp de 30-40 min.
Pentru uzul cosmetic putem folosi produsele obtinute sub forma de comprese sau cataplasme sau in unele cazuri punem produsul vegetal maruntit intre doua tifoane inmuiate in apa calda.
Obtinerea unui decoct este indicata in cazul cand dorim sa extragem substantele active dintr-un produs cu tesuturi lemnoase: radacini, rizomi, scoarte, fructe sau frunze groase;
Sucurile
Le putem prepara din fructe si legume bine spalate, prin presare sau in aparate speciale. Sucurile vor fi consumate imediat sau pastrate in frigider cel mult 12 ore.
Folosirea uneia din tehnicile indicate, este conditionata de natura materialului pentru a obtine maximum de randament in principii active . Astfel:
vom folosi infuzia pentru flori, frunze, plante, iar in unele cazuri si pentru radacini si fructe daca aceste contin uleiuri volatile, care s-ar pierde prin firebere;
daca nu s-a prevazut vreo indicatie speciala, proportia de planta este de 6 g la 100 ml apa.
luni, 5 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu