luni, 5 aprilie 2010
Papadie (Taraxacum officinale)
Papadie (Taraxacum officinale)
Planta de la care se pot recolta frunzele in lunile aprilie-septembrie si radacinile in septembrie-noiembrie (Taraxaci herba si radix).
Denumire populara: buha, laptuca, papa-gainii etc.
ACTIUNE: depurativa, diuretica, calmanta, coleretica.
INDICATII
Se poate folosi pentru:
- tratarea afectiunilor ficatului si imbunatatirea circulatiei sangelui
Salata din frunze proaspete de papadie; se pot adauga si alte ingrediente ca pentru o salata obisnuita.
Decoct din 2 linguri frunze fierte timp de 5 minute intr-un litru de apa, se consuma 3-4 cani/zi
- stimularea poftei de mancare, afectiuni ale vezicii biliare, gastrita
Infuzie din 1-2 lingurite de papadie maruntita oparita cu 250 ml apa; se consuma cate 2-3 cani/zi.
- tratarea artritei si reumatismului, arteriosclerozei, anemiei
Salata din frunze proaspete de papadie (vezi mai sus).
Suc obtinut din radacina proaspata data prin storcator; se consuma cate 1-2 linguri/zi.
Cataplasme cu radacina de papadie maruntita, prajita cu unt/smantana; se intinde pe o frunza de brusture si se aplica sub pansament timp de 24 ore.
- inlaturarea inflamatiilor ganglionare
Se pot consuma 5-10 tulpini proaspete (spalate)/ zi,timp de 3-4 saptamani.
tratarea obezitatii
Decoct din :
- 40 g de papadie
- 20 g de frunze de mesteacan
- 15 g flori de soc
- 25 g scoarta de crusin
Decoctul se prepara din 2 linguri de amestec fierte 5 minute intr-un litru de apa; se consuma cate 2-3 cani/zi intre mese ;este recomandata o cura de 30 zile.
tratarea negilor
Suc proaspat de papadie aplicat de 3-6 ori/zi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu