Perele – Pirus sativa
Parul este un pom fructifer inalt de pana la 20 de m, cu flori albe sau roz si fructe mari, cu pulpa fina, zemoasa.La noi in tara, parul se cultiva in toate zonele, din toate soiurile de vara, toamna si iarna.
Constituentii principali ai perelor sunt:
- apa, zahar, acizi, albumine, celuloza, cenusi, pectina, tanin, grasime, vitaminele A, B1, B2, PP, C, fosform sodiu, calciu, magnezium sulf, potasium clor, zinc, cupru, fier, mangan, iod, arsenic.
Proprietati si indicatii:
- diuretic si uricolititc, depurativ – litiaza urica, reumatism cronic degenerativ, guta.;
- astringent – in diareele usoare;
- profilaxia infectiei urinare recidivante;
- permis diabeticilor (cu exceptia perelor Bergamote)
Mod de folosire a perelor:
- fructul, inainte de mese, in cantitati de pana la 1-1,5 kg zilnic (fiind o sursa de vitamine pe timpul iernii, alaturi de alte fructe)
- sucul , 2-3 pahare pe zi, insinte de mese;
- pere uscate: 40-50g la litrul de apa, fierbe o ora, bautura racoritoare diuretica, energetica;
- intra in compozitia marmeladei de fructe.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu