Ridichea neagra si ridichea rosie
Ridichea neagra – Raphanus niger
Ridichea rosie – Raphanus sativus
Planta legumicola anuala, cu radacina sferica sau conica alungita, comestibila, cu coaja alba, rosie, violacee sau neagra si cu frunze mari adanc crestate.
In scop alimentar -medicinal se folosesc radacina si frunzele, avand in compozitia lor rafanol, potasiu, iod, magneziu, sulf, vitaminele A, B, C, P. Are puternice insusiri colecistichinetice, antiscorbutice, diuretice, antialergice, de stimulent al celulei hepatice si renale, tonic respirator si sedativ nervos.
Fata de aceste proprietati , este indicat in litiaza biliara, dischenezii colestitite cronice, afectiuni pulmonare: bronsite cronice, astm bronsic, reumatism degenerativ, guta, alergii.
Mod de folosire:
- cruda sau introdusa in componenta altor salate (morcov, telina)
- suc de ridiche neagra, rasa sau felii, puse in straturi alternative cu zahar sau miere, lasate 24 de ore. Se consuma cate patru-sase linguri pe zi din siropul respectiv, indicat pentru calmarea tusei.
Pentru copii acest sirop are si efecte fortifiante. Este bun si in oboseala.
- suc din 50-200g pe zi stors cu masina electrica, in combinatie cu suc de morcovi, pastarnac si patrunjel – in toate afectiunile hepatice, biliare sau cand se urmareste drenajul hepato-biliar.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu