duminică, 4 aprilie 2010

Soia

Soia

Planta anuala, cu frunze pari-pent compuse si terminate cu un carcel; originale in Asia. Fructul este o pastaie, de culoare galbena-bruna la maturitate, in care se gasesc mai multe seminte de forma sferica sau ovala, avand culori diferite, in general galbena, cu bobul d eobicei, colorat diferit.

Boabele de soia au un continut ridicat de proteine (38-40% fata de 15-20% in carne, contine toti aminoacizii esentiali, lipide (12-25%,), saruri minerale si o gama larga de vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K, P.

Mod de folosire:
- faina de soia: de 4 ori mai bogata in materii azotate decat cea de grau.
- germeni de soia – boabele se lasa 48-72 de ore la inmuiat (apa se schima la 12 ore) apoi s eintind pe o suprafat umeda la intuneric si caldura
- lapte de soia – 150g la 1 litru de apa, se lasa 36-48 de ore, se separa lichidul- pentru suguri, copii, convalescenti;
- boabele de soia se pot praji cu putina sarem aand un gust similar arahidelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu