luni, 5 aprilie 2010
Spondiloza (Spondilita anchilozanta)
Spondiloza (Spondilita anchilozanta)
Este o inflamatie a vertebrelor, de natura infectioasa,reumatismala sau tuberculoasa intalnita mai ales la barbatul tanar, fiind,cunoscuta si sub alte denumiri : spondilita anchilopoetica, pelvispondilita etc.
Procesul inflamator se localizeaza la articulatiile vertebrelor, care, de cele mai multe ori, se osifica, facand imposibila orice miscare. La inceput bolnavii acuza dureri lombo-sciatice dificil de suportat noaptea prin somn. Cand boala progreseaza, procesul inflamator se extinde, cuprinzand articulatiile costo-vertebrale, ceea ce reduce mult miscarile respiratorii. Boala se poate extinde si la nivelul umerilor si soldurilor, limitandu-le miscarile, in unele cazuri foarte mult.
Ca si poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta beneficiaza, in primul rand, de un tratament medicamentos. Pentru ameliorarea acestei boli exista, insa, si unele remedii naturiste.
SE RECOMANDA:
- evitarea frigului, umezelii si eforturilor fizice mari ;
- schimbarea locului de munca sau orientarea bolnavului catre O alta profesie, tinandu-se seama de posibilitatile sale fizice ;
- repaus pe un pat tare, de mai multe ori pe zi, cu fata in jos si genunchii cat se poate de intinsi;
- consumul sucurilor de capsuni, cirese, mere, prune, struguri, castraveti, ceapa(cruda), papadie, praz, rosii, ridichii, telina, patrunjel (crud).
DIETOTERAPIE
Alimentatie cat mai variata, cu multe legume si fructe, si cresterea cantitatii de proteine;
Alimente de evitat (cele care ingrasa) : dulciuri, painea si pastele fainoase.
FITOTERAPIE
Uz extern:
- cataplasme calde pe locurile dureroase cu fan, paie de ovaz fierte, frunze de varza fierte ;
- cataplasme cu ceapa cruda sau cu frunze de vasc zdrobite ;
- cataplasme cu frunze proaspete de iedera, simple sau amestecate cu faina de mustar (200 g la un litru de apa, fierte 20 min.);
- bai generale sau partiale calde (36-370C), timp de 10-15 minute, cu decoct de paie de ovaz, frunze de frasin, coaja de salcie, (cate un pumn din fiecare la 3 litri de apa);
- bai cu decoct din coaja de stejar (2 pumni la 3 litri de apa).
Uz intern:
- decoct de : muguri de vita de vie (2 lingurite la o cana de apa), 2 cani pe zi ; coaja de salcie (10 g la o cana de apa), o cana pe zi;
- infuzie din planta de salvie (o lingura la o cana de apa), consumandu-se cate 2 cani pe zi timp de 25 de zile;
- infuzie din frunze de urzici (50 g la 1 litru de apa, infuzata 20 min.), consumandu-se cate 4-5 cani pe zi, intre mese, timp de peste 21 zile.
- infuzie din flori de coada soricelului (o lingura la o cana de apa), consumandu-se cate 3 cani pe zi cu inghitituri rare din care prima cana se va consuma dimineata inainte de micul dejun.
KINETOTERAPIE
- miscarea gatului in toate directiile (anterior, posterior, lateral, rasuciri), cat mai mult posibil;
- miscarea trunchiului in toate directiile (anterior, posterior, lateral, rotatii), mai intai cu bratele intinse, apoi cu ele duse la ceafa ;
- din pozitia "stat in patru labe", un genunchi va fi dus spre piept (cat mai mult posibil), apoi piciorul respectiv va fi intins inapoi (cat mai mult posibil) ; aceeasi miscare va fi executata si cu piciorul celalalt; exercitiul va fi executat de cateva ori ;
- culcat cu fata in jos, se incearca desprinderea deodata de pe sol a toracelui si picioarelor (intinse).
Aceste exercitii vor fi ,executate la rand, unul dupa altul, in aceeasi sedinta. Mai inainte, insa, se va face o baie calda (pentru usurarea executarii acestor miscari) timp de 5-10 minute.
La sfarsitul sedintei de gimnastica se va respira cat mai profund, in timpul expirului apasand cu palmele la baza toracelui, lateral.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu