duminică, 4 aprilie 2010

Castanul comestibil

Castanul comestibil

Castanul comestibil este un arbore inalt pana la 30m, cu frunze alterne, dintate pe margini cu fructe comestibile.
Parti folosite: fructul, castana, aproximativ sferic, de culoare cafenie, acoperit pana la maturitate cu un invelis verde, tepos; este bogat in amidon si ulei.

Componente principale:
- apa, protide, lipide, glucide (amidon), potasiu, zinc, cupru, mangan, fosfor, magneziu, sulf, sodiu, calciu, vitamine (B – cu deosebite B1 si B2), C.
Compozita sa este apropiata de cea a graului.

Proprietati, indicatii, mod de folosire:
- energetic (frunct cu mare valoare calotica: 200 calorii la 100gr); stomahic, remineralizant (recomandat convalescentilor, copiilor, in asteniile fizice si psihice); antiseptic;)
- se consuma coapta si bine prajita, pe timpul lunilor de toamna si de iarna.

Castana este contraindicata diabeticilor si obezilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu