Macesele
Macesul este cunoscut si sub denumirea de : rasura, trandafir salbatic, cadir, ruja.
Este foarte raspindit in tara noastra. Deoarece nu suporta umbra, se instaleaza in rarituri de paduri de foioase sau pe marginea acestora, prin poieni, pe coastele cu expunere insorita, in pasuri si fanete.
In scopuri medicinale se folosesc fructele recoltate in lunile august-septembrie, inainte de caderea brumei, in functie de altitudinea terenului, cand macesele capata culoarea rosu-inchis.
Constituentii principali ai maceselor:
- acid ascorbic (vitamina C) si acid dehidroascorbic, vitamina A, vitamine B1 si B2, vitamina P, acid nicotinic, vitamina K, zahar invertit, tanin, flavonoizi, saruri minerale, vitaminaE, lecitina , zaharuri etc.
Macesele sunt indicate in avitaminoze, enterocolite, calculoza renala, tulburari de circulatie periferica.
Se poate consuma subforma de decoct, sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 10g macese spalate si zbribote, cu un litru de apa rece, se pot consuma fructele de maces din care s-au eliminat samburii si peri, pulverizate si amestecate cu miere de albine sau se poate consuma pulpa maceselor care este suculenta si dulce.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu