duminică, 4 aprilie 2010

Ciresele si visinele

Ciresele si visinele

Atat ciresul cat si visinul sunt cultivati in toate zonele tarii; cresc si in stare salbatica.
In scopuri terapeutice se folosesc:
- coditele fructelor copate, cunoscute sub denumirea de cozi de cirese
- fructele – se culeg cabd sunt bine copate.

Constituentii principali:
- vitamina A, B1, C, minerale:fier, calciu, fosfor, sulf, magneziu, potasiu; oligoelemente:zinc, cupru, mangan , cobalt, zahar – levuloza (asimilabila de catre diabetici)

Proprietati:
- diuretic, dtorita in special sarurilor de potasiu; frunzele de merisor, mesteacan, coada calului si semintele de macese maresc actiunea diuretica a coditelor de cirese si visine;
- antidiareic – datorita continutului de taninuri de natura catehica cu actiune astringenta;
- antiinflamator, datorita derivatilor flavonici;
- remineralizant
- sedativ nervos
- depurativ, laxativ.

Indicatii:
- guta, reumatism, litiaze urinare, obezitate, pletora, ateroscleroza, diaree, cistite, pielie, pielonefrite, hipertensiune, constipatie, hepatism, prevenirea imbatranirii.

Mod de folosire:
- decoct; un pumn de codite la 600 ml de apa; se fierbe 15-20 de minute; se indulceste si se bea caldut, fractionat in 3-4 reprize, in cursul unei zile – diuretic, in afectiunile catarale ale tractului urinar;
- cura de zeama de cirese – depurativ;
- compoturi, dulceturi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu