Cura de mere proaspete
Arbore fructifer, inalt pana la 10 m, cu frunze mari, eliptice, flori roz si fructe globuloase turtite, bogate in vitamine. Este cultivat in numeroase soiuri dintre care la noi cele mai raspandite sunt: ionatan, patul, cretese, domnesc, parmen auriu.
Parti folosite: frunzele-miezul si epicorpul (coaja marului).
Constituentii principali: apa, zaharuri reducatoare, zaharoza, celuloza, pentasan, lignina, acizi liberi, pectine, materii grase, protide, saruri de potasiu, sodiu, siliciu, calciu, sulf, mangan, cobalt, tanin; esteri amilici; vitaminele C, B1, B2, PP, A – cu deosebire in coaja, acid pantothenic.
Valoarea calorica a unui mar difera de la o specie la alta (80 -124 kcal).
Marul este indicat pentru:
- astenie fizica si intelectuala, surmenaj, convalescenta, graviditate; demineralizare, sedentarism, obezitate; reumatism, guta, litiaza urinara urica; diaree si constipatii, inflamatii intestinale; ulcer gastric, gastrita; stari febrile;hepatism; insomnii, nervozitate, cefalee; boli cardiovasculare; diuretic; in dietele terapeutice.
Mod de folosire:
Intern:
Cura de mere proaspete;
- continut variat de saruri minerale, in principal, confera marului efecte alcalizante, iar fierul, cuprul, zincul etc. stimuleaza activitatea enzimelor si inlesnesc arderile in organism. Merele sunt indicate in afectiunile cu febra, in combaterea colitelro de putrefactie, a diareelor si a constipatiei, a asteniei de primavara.
- mere rase 500 -1500 g pe zi, in cinci mese in diareele la copii, in enterocolite, dizenterie, rectocolita, ulcer gastric;
- consumarea zilnica a a 200-300g mere proaspete contribuie la intarirea organismului si la prevenirea infectiilor aparatului respirator, pe timpul iernii si primaverii;
- folosite seara, merele au efect laxativ, mai ales la persoanele in varsta, categorie de oameni cu tensinta frecventa de constipatie;
- sucul de mere poate fi amestecat in anumite retete cu suc de legume;
- infuzie de mere sau coji uscate, 2-3 cani pe zi (bronsite, reumatism)
- suc de mere 20ml, plus 25ml suc de urzica – in curele d eprimavara pentru reumatici si persoanele astenice
Merele sunt contraindicate persoanelor bolnave de diabet(a se folose marul renet, cretesc).
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu