Dudele – dudul alb si dudul negru
Dudul mai este cunoscut sub denumirile de: agud, fragar, cirici, mura, sorcoji.
Arbore inalt fr 15 m, cu frunze asimetric lobate si fructe dulci, fade, albe sau negru rosietice. Frunzele se folosesc in hranirea viermilor de matase.
Se gaseste raspandit in toate regiunile de campie si dealuri joase din tara noastra.
In scopuri terapeutice se utilizeaza frunzele fara petiol, recoltate in lunile mai si iunie, prin ciupire sau prin strangere si fructele mature proaspete.
Proprietati:
– tonic, racoritor, antiscorbutic, astringemt – frunzele; laxativ – fructele.
Indicatii: – in diaree.
Intern:
- in diabet zaharat – activitatea este crescuta daca la ceai se adauga frunze de afin , teci de fasole, frunze de nuc si de urzica;
- gastrite, ulcer duodenal si gastric;
- afectiuni pulmonare;
Mod de folosire:
- fructul bine copt – contra constipatiei;
- frunctele proaspete sub forma de sirop au efect laxativ si usor diuretic;
- infuzie
- sucul fructelor extras inainte de completa maturitate.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu