duminică, 4 aprilie 2010

Prunele

Prunele

Prunul este un pom fructifer, inalt de 6-10mm cu frunze eliptice, flori albe-verzui si fructe sferice alungite. Se cultiva in toate zonele tarii, atat soiurile de vara cat si cele de toamna.

In scopuri medicinale se folosesc:
- fructele recoltate la maturitate, consumate in stare proasptata sau uscate;
- frunzele;

Prunele proaspete contin:
- vitamina A in proportii si mari si mai putin vitaminele B ci C; fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, mangan; apa, zahar, acizi, celuloza.

Prunele sunt indicate in: astenie, anemie, surmenaj, guta, reumatism, ateroscleroza, constipatie, intoxicatie alimentara, heatita.

Mod de folosire:
- fructul proaspat consumat dimineata pe namancate si inaintea meselor;
- sucul – un pahar inainte de masa
- contra constipatiei – prune si paine integrala dimineata, pe stomacul gol
- se pot face cure de prune de trei ori pe saptamana in ateroscleroza, obezitate, hipertensiune,reumatism.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu