Gutuia
Gutuiul este un arbore fructifer, cu fructe mari nedintate, groase, cu flori roz sau albe si cu fructe comestibile mari, ovale, galbene, acoperite cu perisori.
In scopuri alimentar-medicinale se folosesc fructele si frunzele.
Gutuiul contine apa, glucide, protide, lipide, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, cupru, sulf, tanin. pectina, vitaminele B, C si PP, provitamina A.
Proprietati si indicatii:
- astringent puternic dar nedaunator – in diaree, dizenterie – pulpa de fruct sau decoct
- emolient – semintele – in tuse, bronsite, traheite, infuzie pectorala din doua lingurite de seminte la 1 litri de apa;
- slab acid -dispepsii cronice, inapetenta;
- tonifiant – cataruri, infectii respiratorii;
- leucoree – decoct din fruct.
Observatii:
- fructul este astringent, semintele emoliente;
- asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive;
- sub forma de salata (gutui+mere+morcov – date prin razatoare + miere) – indicate la micul dejun in diaree cronice, colopatiile nespecifice, hepatitele cronice.
- frunzele au proprietati antidiareice – infuzie
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu