duminică, 4 aprilie 2010

Gutuia

Gutuia

Gutuiul este un arbore fructifer, cu fructe mari nedintate, groase, cu flori roz sau albe si cu fructe comestibile mari, ovale, galbene, acoperite cu perisori.

In scopuri alimentar-medicinale se folosesc fructele si frunzele.
Gutuiul contine apa, glucide, protide, lipide, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, cupru, sulf, tanin. pectina, vitaminele B, C si PP, provitamina A.

Proprietati si indicatii:
- astringent puternic dar nedaunator – in diaree, dizenterie – pulpa de fruct sau decoct
- emolient – semintele – in tuse, bronsite, traheite, infuzie pectorala din doua lingurite de seminte la 1 litri de apa;
- slab acid -dispepsii cronice, inapetenta;
- tonifiant – cataruri, infectii respiratorii;
- leucoree – decoct din fruct.

Observatii:
- fructul este astringent, semintele emoliente;
- asocierea tanin-pectina are actiune favorabila asupra mucoasei digestive;
- sub forma de salata (gutui+mere+morcov – date prin razatoare + miere) – indicate la micul dejun in diaree cronice, colopatiile nespecifice, hepatitele cronice.
- frunzele au proprietati antidiareice – infuzie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu