Spanacul – remediu pentru anemie, astenie fizica si nervoasa
Planta legumicola, anuala, cu frunze mari, triunghiulare sau alungite, carnoase, uneori grofate; frunzele de spanac contin substante nutritive, saruri minerale si vitamine.
Constituentii principali:
Spanacul este unul dintre cele mai bogate alimente in saruri mineral- in 100g de spanac se gasesc:
- sodiu – 510 mg;
- potasiu – 373mg;
- calciu – 49mg;
- fosfor si magneziu – 37mg;
- sulf – 29mg;
- mangan 3,6 mg;
- zinc 0,45 mg;
- cupru – 0,12mg;
- iod, arsenic
- vitamine:A, B1, B2, B12, C
- acid folic;
- clorofila;
- spinacina;
- mucigalii
- glucide;
- protide
- lipide.
Proprietati si indicatii:
- remineralizant valoros, antianemic, antiscorbutic si activator al secretiilor pancreatice si astfel componente sale il indica in anemie, convalescenta, astenie fizica si nervoasa, scorbut, senescenta si ca laxativ.
Mod de folosire:
- crud, in salata: frunze de spanac, in asociere cu suc de lamaie si miere;
- suc de spanac, 90g plus suc de morcovi – 130g; se bea un pahar in fiecare dimineata.
- infuzie: 5-10g seminte la o ceasca – in constipatie.
Nu se recomanda spanacul fiert deoarece creste oxaluria si oxalemia, spanacul crud neavand acest efect.
Constraindicatii:
- hepatism, reumatism, artrism, piatra, inflamatii gastrice sau intestinale.
duminică, 4 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu